kapat

28.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Havuzda maç var!
Son derece heyecanlı bir karşılaşma... Goller atılıyor, puanlar alınıyor Ancak olay havuzun dibinde geçtiği için sualtı hokeyinin seyircisi yok

Yüzme havuzunun yanıbaşında oturup, Su Hokeyi Milli Takımı'mızın antremanını "hayal" ettim. "Gözlerimi dikip dikkatlice izledim, notlar aldım" diyemem çünkü onlar havuzun dibindeydiler ben üstünde. Nefes almak için yukarı da çıkmasalar varlıklarından bile şüphe edecektim. Oradaydılar.

Sualtı hokeycileri, 2 metre derinlikteki havuzun tabanında kayıp duran diski kaleye gönderebilmek için ağaç hokey sopalarıyla kıyasıya mücadele ediyorlardı. Sualtında hokey çok yeni bir spor. Henüz ligi yok ama özel kulüplerin ve üniversitelerin takımları bir hafta içinde maçlarını yapıp şampiyonlarını belirliyorlar. Peki sualtı hokeyi nasıl oynanıyor? Bu sorunun yanıtını Sualtı Hokey Erkek Milli Takımı Antrönörü Fahrettin Yılmaz verdi.

SIRADA ŞAMPİYONA VAR
Örneğin, maçın hakemi suyun dibinde mi duruyordu? Peki nefes almak için üste çıksa ve o sırada gol olsa ne yapılırdı? Ya kaleci... Takımların kalecisi var mıydı? Varsa... Faul olduğunda hakem düdük çalamayacağına göre sporcuları nasıl uyarıyordu? Sporcu tam gole giderken nefesi tükendiğinde diski havuzun dibinde bırakıp kendini suyun üstüne mi atardı? Su hokeyi karşılaşmasında suda iki hakem görev yapıyor. Suyun üstünde deniz gözlükleri ve şinorkenleriyle gidip geliyor, aşağıdaki olayları dikkatlice izliyorlar.

Oyunu durdurmak istediklerinde, havuzun kenarında bulunan ve suya kabarcık ve müzik gönderen mekanizmayı devreye sokuyorlar. Böylece düdük çalmış oluyorlar. Sualtı hokeyinde takımlar 6'şar kişiden oluşuyor ve kaleci yok çünkü kaleci olmasının mümkünü de yok.

17 Nisan'da Avustralya'da, Tasmanya Adası'nda yapılacak olan Dünya Sualtı Hokeyi Şampiyonası'nda ülkemizi temsil edecek olan takımımızın elemanları, "Biraz destek görsek, yurtdışında çok iyi sonuçlar alırız" diyorlar.

Sualtı hokeyi nasıl oynanır?
* Sualtı hokeyi 25 m. uzunluğunda, 15 metre genişliğinde ve 2 metre derinliğindeki havuzda oynanıyor.

* Maç 6'şar kişilik iki takım arasında yapılıyor.

* Amaç, 3 m. uzunluğunda, 12 cm. genişliğinde ve 2.5 cm derinliğindeki kaleye, 8 cm. çapındaki diski sokarak "gol" yapmak.

* Karşılaşmalar 15'er dakikalık 2 devre halinde yapılıyor. Devrearası 3 dakika.

*Türkiye'de 10 bayan, 14 de erkek sualtı hokeyi takımı var.

* Yurtdışında bu spor kalın camekanlar ardında yapılıyor ve seyirciler maçı izleyebiliyor.

Fügen ÜNAL ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır