kapat

26.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Asya ekonomisinde teknolojik yapılanma
Krizin ardından İnternet patlaması yaşayan Asya kaplanlarında ekonomi, bilgi teknolojileri sayesinde yeniden yapılanacak

Dinamizmleri, girişimci içgüdü ve yetenekleri, internet ortamındaki girişimcilik ve e-ticaret ile ideal biçimde uyuşan Asya halklarının, enformasyon teknolojisinin nimetlerinden yararlanabilmeleri için bu ülkelerde çok kanıksanmış ekonomik ve siyasi varsayımlarının çöp sepetine atılması gerektiği belirtiliyor. Bu çerçevede, Asya ülkeleri hükümetlerinin, yeniden yapılanma ve mevzuat değişikliğine gitmeleri, katı kurallara esneklik getirmeleri, ekonomik, siyasi ve sosyal hayatta yeni düzenlemeleri hızlandırıp, enformasyon akışındaki sıkı kontrolü gevşetmeleri gerekiyor. Uzmanlar, bölgedeki iş dünyasının da, bu paralelde, devlet güdümlü 'büyük iyidir' anlayışına dayalı imalat modelinden, daha küçük ve ince bilgiye dayalı şirketler dünyasına geçmek zorunda kalacaklarını ifade ediyor.

ÖZGÜRLÜK DÜZEYİ
Öte yandan, kredi finansmanından menkul kıymetlere dayalı fonlamaya geçilirken de bankalar kuvvetten düşecek. Hong Kong'daki Morgan Stanley Dean Witter şirketi yetkilisi Andy Xie'nin ifadesiyle, "bu bir mübalağa değil, enformasyon teknolojisi herşeyi değiştirecek, şimdiden geleceğe, Doğu Asya'da muhtemelen farklı bir elit ve başarılı işadamları ortaya çıkacak. Özgürlük düzeyi, hem insanlar hem de iş dünyası için ölçüsüz iyileşecek." IDC'nin Hong Kong ofisi yetkilisi Matthew McGarvey ise "heyecan verici bir patlamanın yaşandığı, fakat, aynı zamanda, çok çok zor olacağını, Asya'daki enformasyon teknolojisi otoyolu altyapısının bu patlamanın yükünü kaldırabileceği üzerinde soru işaretleri bulunduğu" görüşünde. McGarvey, ABD'li ve Avrupalı şirketlerin, kendi ülkelerindeki pazarların doyuma ulaşması karşısında, paranın ve pazarlamanın gücüyle, Asya-Pasifik gibi bakir pazarlara el attıklarına dikkat çekiyor. Uzmanlar da, "esas çözümün, Asya'nın yüksek maliyetli telekom pazarlarının yeniden yapılandırılıp, yeni yatırım ve teknoloji getiren şirketlerin rekabetine açılmasından geçtiği" kanısında. Nitekim, Singapur telekom sektörünü 1 Nisan'da dışa açacak.

İNTERNET OYUNLARI
Asya'nın 5 yıl önce 49 milyar dolar olan enformasyon teknolojisi ticaretinde verdiği fazla geçen yıl 72 milyar dolara, gayrisafi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) payı yüzde 3.2'ye çıktı. Tayvan'ın ihracata dönük enformasyon teknolojisi üreticilerinin borsadaki payı daha 10 yıl öncesine kadar sıfır iken şimdilerde yüzde 40'a çıktı. Japonya haricinde Asya-Pasifik kişisel bilgisayar pazarı 1999'da yüzde 35 büyüyerek 14 milyon 100 bine ulaştı. Aynı dönemde, internet kullanıcılarının sayısı 12.9 milyon kişiden 21.8 milyon kişiye çıktı. Bu sayının 5 yılda 95 milyona ulaşması, online gelirlerinin de 40 misli artışla 87.5 milyar dolara çıkması bekleniyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır