kapat

26.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Lisanssız yazılımlar hepimize zarar veriyor"
Kısa adı BSA olan Business Software Alliance dünya çapında korsan programcılıkla savaşan bir kuruluş. Ülkemizde beş yıldır faaliyet gösteren BSA Türk, 2000'de de telif hakları mücadelesinde iddialı konuma gelecek

Lisanssız bilgisayar programı kullanımına karşı mücadelesini 1995 yılından beri sürdüren BSA Türkiye'nin, lisanslı yazılım konusunda bilinçlendirme çalışmalarını 2000 yılında artırmayı hedeflediği bildirildi. Sadece bilgisayar kullanıcılarına değil, geniş kitlelere seslerini duyurmak amacıyla 1999 yılında yürüttükleri kampanyaların 2000'de hız kazanacağını kaydeden BSA Türkiye katılımcıları, amaçlarının kamuoyunun bilinç düzeyini yükseltmek olduğunu ifade ediyorlar. Sayıları 25'e ulaşan BSA Türkiye katılımcıları, 1999 yılında sadece yazılım sektöründe değil, dağıtım sektöründen de aldıkları desteğin 2000 yılında katlanarak artacağına inanıyorlar.

1999'da hedefleri doğrultusunda önemli bir yol katettiklerini belirten BSA Türkiye Genel Koordinatörü Zafer Sevinç, içerisinde bulunduğumuz 21. yüzyılda, telif hakları konusunda büyük küçük herkesin bilgilenmesi gerektiğini ve 2000'de büyük çoğunluğunun bilinç düzeyinin yükseleceğine inandıklarını vurguladı.

YAZILIM KORSANLIĞI
BSA Türkiye, telif hakları ve yazılım korsanlığı konusunda toplumun bilinç düzeyini ölçmek için yaptığı ankete 2500 katıldı. Anketin sonuçlarına göre, bilgisayar satıcılarının bilinç düzeyinin son kullanıcılara göre hayli yüksek olduğunu ortaya koydu. Bilgisayar satıcıları, gerek BSA Türkiye'yi tanıma, gerekse lisanslı yazılım satışı, kullanımı ve bu konudaki yasal düzenlemeler hakkında son kullanıcılara göre çok daha bilgili oldukları görüldü. Bilgisayar satıcılarının % 86'sının BSA Türkiye'yi tanımasına karşı son kullanıcılarda bu oran % 46'da kaldı. Buna karşı 25-40 yaş arası kullanıcılarda bu oran % 65'e kadar yükselmekte. Aynı şekilde satıcılar arasında da BSA Türkiye'yi en çok 25-40 yaş grubunun tanıdığı gözlemlendi.

Yapılan ankete katılan bilgisayar satıcılarının % 97'si lisanslı yazılım sattıklarını belirttiler. Lisanslı satış yapanların % 86'sı BSA Türkiye'yi tanıdığını belirtirken, % 100'ü lisanssız yazılım satışının suç olduğunu bildiklerini belirtti. BSA Türkiye'yi tanıma oranları meslek gruplarına göre farklılıklar gösterdi. Buna göre basın % 89'luk oranla BSA Türkiye'yi tanıma sıralamasında en ön sırada bulunuyor. Daha sonra % 75'lik oranla bilgisayar sektörü ve % 51'lik oranla mühendisler geliyor. BSA Türkiye, 1999'dan itibaren zorlayıcı yöntemlere daha fazla yer verme kararı aldı. Batı Avrupa ülkelerinde ortalama % 36 düzeyinde olan lisanssız yazılım kullanımının ülkemizde hala % 80'lerde seyretmesi, BSA Türkiye'nin mücadele politikasının belirlenmesinde etkili olduğu görülüyor.

LİSANSIZ KULLANICILARI İHBAR EDENE, 5 MİLYAR TL ÖDÜL VERİLECEK
BSA, 1 Nisan - 31 Mayıs 2000 tarihleri arasında gerçekleştireceği ödül kampanyasında, lisanssız yazılım kullanan şirketler hakkında doğru bilgi verenlere, lisanssız yazılım kullanan şirketin ödeyeceği tazminatın 5 milyarı Türk Lirası'nı geçmemek kaydı ile %10'u oranında olacak.

Kampanyada ayrıca, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na, hak edilen ödüle eşit miktarda bir bağış yapılacağıda belirtiliyor.

BSA'dan yapılan açıklamada, kampanya kapsamında ortaya konan ödülün, kişileri haksızlığa karşı çıkmak için yüreklendirme amacı taşıdığı ifade edildi.

Ancak bilgiyi verecek kişinin gerektiğinde mahkemede tanıklık yapmasının istenecek olması, ihbarcı sayısını azaltabilir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır