kapat

17.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bubble.com korkusu
3.3 trilyon dolara hükmeden global fon yöneticileri teknoloji senetlerinden çıkaçaklarını açıkladılar. Nasdaq'ın bir haftalık değer kaybı yüzde 10 oldu

Dünyayı saran '.com' çılgınlığı yatırımcıları korkutmaya başladı. Teknoloji hisselerinin yoğun olarak işlem gördüğü ve yeni ekonominin finans kalesi olarak bilinen Nasdaq Borsası bir haftada yüzde 10 gerileyerek yürekleri hoplattı. Borsada 'internet şirketi' çılgınlığının bir balona dönüşmesi endişesi yavaş yavaş piyasalara hakim olmaya başladı. Nasdaq dün de güne yüzde 3 düşüşle başladı. Daha sonra toparlandı.

FONLAR SATIYOR
Konu ile ilgili asıl çarpıcı gelişme Merill Lynch'in aylık raporunda yayımlandı. Şirket dünya çapında 3.3 trilyon dolar paraya hükmeden fon yöneticileriyle yaptığı görüşmede teknoloji hisselerinden çıkma kararı alındığını açıkladı. Bu 3.3 trilyonluk fonlar içerisindeki teknoloji hisselerinin satılacağı anlamına geliyor ki, bu bile tek başına Nasdaq'ın başının belada olduğunun kanıtı.

Fon yöneticileri atış kararı almalarını birkaç nedenle açıklıyorlar. İlki artık yağmur gibi internet şirketinin halka açılması. Arz tarafını şişerken talepte yüksek fiyatlar nedeniyle aynı artış yaşanmıyor. İkinci neden faiz artırımının gündeme gelmesi. Bunun önemli etkisi şirketlerin büyüme potansiyellerini kısıtlaması. Borsacılar bir şirketin değerini hesaplarken gelecekteki gelirlerini bugüne indirgeme metodu kullanıyorlar. Bu metodu kullanırken de olası faiz düzeyine göre bir iskonto oranı kullanılıyor. İşte tam bu noktada eğer faiz artırımına gidilirse bu oranlar değişecek. İskonto oranları büyüyecek ve böylelikle şirketlerin bugünkü değerleri düşecek. Şu anki değerler de yüksek kalacak. Durum böyle olunca foncuların satış kararı da kaçınılmaz oluyor.

Bu fonların şimdi Wall Street'te işlem gören parekende ticaret, gıda, elektrik şirketlerinin hisselerine yöneleceği belirtiliyor. İşlerin tersine dönmesiyle Wall Street yükseliş başladı bile. Dünya borsalarının yaşlı kurdu son 3 günde yüzde 5.5 değer kazandı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır