kapat

11.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kurbanda vergi kaçağı
Maliye Bakanlığı'na göre kurban satışı yüzde 8 KDV'ye tabii, ama satış vergisiz yapılıyor. Bu yılki vergi kaçağı 16 trilyona ulaşacak

Piyasada kurbanlık satışındaki KDV kaçağı önemli boyutlarda. Yılda yaklaşık 2 milyon adet kurbanlık satılıyor fakat KDV ödenmiyor. Kurbanlık satışı yapan Carrefour, Metro gibi büyük firmalar bile KDV miktarını sadece yüzde 1 oranında uyguluyor.

Bu yıl da kurbanlık satışının 2 milyona ulaşması bekleniyor. Bu yıl bir kurbanlık hayvanın ortalama 100 milyon liradan satıldığı düşünülürse vergi kaçağının 16 trilyon liraya ulaşması kaçınılmaz görünüyor.

Contour Hipermarketler KDV konusunda farklı uygulamaları dikkate alarak Maliye Bakanlığı İstanbul Defterdarlığı Halkalı Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan konuyla ilgili açıklama istedi.

Gelen yanıtta "Dilekçenize Başkanlığımızca verilen 25.03.1999 tarihli yazımızda belirtildiği üzere büyük ve küçükbaş hayvanların perakende safhada teslimi yüzde 8 oranında KDV'ye tabidir" deniyor.

MALİYE AÇIKLAMA YAPTI
Contour Hipermarketler Zinciri Genel Müdür Yardımcısı Kazım Bilgen KDV uygulamasındaki farklılıkların haksız rekabet yarattığına da işaret ediyor. Bilgen, "Bu uygulama fiyatlarda yüzde 7 oranında haksız rekabete ve devlet açısından da gelir kaybına yol açıyor. Yetkililerin konuya açıklık getirmelerini ve piyasa denetimleri ile haksız rekabeti önlemelerini istiyoruz" diyor.

Uzmanlar, kurbanlıktaki KDV kaçağının önüne geçilmesi için satış yerlerinde denetim yapılması ve fatura vermeyenlere usulsüzlük cezası kesilmesi, cezayla birlikte KDV'nin tahsil edilmesi gerektiğine işaret ediyorlar.

DİNİ YÖNÜ
Bu arada kurbanlıkta KDV uygulamasının dini açıdan herhangi bir sakınca içermediği belirtiliyor. Dini vecibe ile vergi uygulamasının birbirinden ayrı tutulması gerektiği ifade ediliyor.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Bayraktar Bayraklı, şu açıklamayı yapıyor: "Kurbanlık satışında bir ticaret sözkonusudur. Devlet bu ticaretten vergi almak isterse alır. KDV Kur'an satışından da alınıyor. Vaaz kaseti satışına da bandrol uygulaması var."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır