kapat

06.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )


Cevap geldi ama..

Milli Savunma Bakanı Çakmakoğlu'nun sözünü ettiği cevaplar, bakanlık Genel Sekreteri Kurmay Kıdemli Albay Ahmet H. Arabacıbaşı imzası ile geldi.. Gelmesine geldi de, bazı konular hâlâ açık değil gibi.. Onun için önce, gelen cevapları yazacak, sonra da bazı sorular daha soracağız Çakmakoğlu'na.. Cevapların ilk kısmının özeti şu:

"...Savunma Sanayi Müsteşarı görevinde bulunan Yalçın Burçak'ın yerine Prof. Dr. Dursun Ali Ercan'ın atanması, kamu yararı ve görev gereği olarak yapılan bir değişikliktir. Söz konusu atamanın bir radar ihalesi ile veya bir başka ihale ile ilgisi bulunmamaktadır.."

Şimdi soralım:

1. Yalçın Burçak'ın görevden alınmasının kamu yararına olduğunu belirttiğinize göre, acaba kendisi, kamu yararına aykırı işler mi yapıyordu ki görevden alındı?

2. Savunma Sanayi Müşteşarı'nın o koltukta oturmaya devam etmesi kamu yararına aykırı bulunduğuna göre, müşteşar acaba ne yaptı da kamu yararına aykırı harekette bulundu?

Şimdi gelelim açıklamanın helikopter ihalesi ile ilgili bölümüne. Okuyalım:

"...Atak projesi için yayınlanan Teklife Çağrı Dosyası'nda, TSK'nın harekat ihtiyacını karşılayacak helikopterin teknik özellikleri belirtilmiş ve firmalardan bu doğrultuda teklifleri istenmiştir. Bu yönü ile Atak projesi ile ortaya çıkacak helikopter, firmaların halen sahip oldukları modeller olmayacaktır. Bu modeller üzerinde Türkiye'nin istediği değişiklikler yapılacak ve böylece Türkiye'ye özgü konfigürasyona sahip bir helikopter üretilecektir. Bu nedenle, Türkiye ve yabancı ülkelerde çeşitli zamanlarda yapılan teknik performans, atış ve bakım testleri ile firmaların önermiş oldukları helikopterlere en yakın konfigürasyondaki helikopterler denenmiştir. Dolayısıyla, fotoğraf üzerinden ihaleye katılım söz konusu değildir. Helikopterlerin özellikleri çeşitli zamanlarda yapılan testlerde Türk pilot ve mühendisleri tarafından test edilmiş olup, herhangi bir bilgi saklanması mevcut değildir..."

Şimdi sormaya devam edelim:

1. Sayın Çakmakoğlu, Amerika'nın Bell Helicopter Textron firmasının teklif ettiği, KingCobra AH-1Z helikopteri şu anda dünya üzerinde mevcut değildir.. Böyle bir ürün ortada yoktur.. Mevcut olmayan bir helikopterin teknik değerlendirmesi nasıl yapıldı?

2. Siz ilk teslimatı 2003 yılında istediğinize göre, olmayan helikopter nasıl bu tarihte teslim edilecek?

3. Dört pal yerine 2 palli helikopterle yapılan deneyler ne ölçüde sağlıklıdır? Bu sanki otomobili deneyip otobüs almaya benzemiyor mu?

4. Biz fotoğraf kelimesini işte bu benzetmeye dayanarak yapmıştık. Bu durumda benzetmemiz gerçek değil mi?

5. Sayın Başbakan Bülent Ecevit, ihaleyi neden erteledi dersiniz?

Gönderilen açıklamanın 8'inci paragrafı, teknoloji transferi konusundaki sorularımızı şöyle cevaplıyor:

"Tam teknoloji ve ihracat garantisi ilgili ülke kanunları gereği, hükümet onayına tabi olmakta veya o ülke kanunlarında belirtilen şekilde verilmektedir. Bu konu, projenin gerçekleştirilebilmesi için önem arz etmekte olup, firmaların ve ilgili hükümetlerin vermiş oldukları cevaplar diğer kriterlerle birlikte değerlendirilmektedir.."

Yine soracağız:

1. Sayın Çakmakoğlu, teknolojisini getirmeden ve yerli katkılarla da üretilecek olan helikopterimizin ihracatına izin vermeyen bir firmaya bu ihaleyi verebilecek misiniz?

Açıklama şu cümle ile bitiyor:

"Kol kırılır yen içinde kalır anlayışının, Milli Savunma Bakanlığı'nın yönetim politikasında yeri bulunmamaktadır.."

Çok güzel.. O zaman yukardaki sorulara cevaplarınızı da bekliyoruz efendim..

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır