Önce elektrik verelim, sonra keselim
Kurban Bayramı yaklaştıkça "kurbanlık koyun" tartışması büyüyor. Bazı hayvanseverlerin "acısız yöntem" önerisi de tartışılıyor. Hayvanseverler kesim öncesi koyunların bayıltılması için 'elektrik verilmesini' önerdi
Kurban Bayramı'ndan önce, her yıl olduğu gibi "kurbanlık koyun tartışması" yeniden başladı. Önceki gün Doğa ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği tarafından AKM'de düzenlenen "kurban kesimi" toplantısında uzmanlar Türkiye'de de artık kesim işleminin; elektrik şoku verildikten sonra yapılması gerektiği görüşünde birleştiler.
Hayvanseverlerin gözyaşlarını tutamadığı toplantıya Haydar Dümen, Hüseyin Hatemi, Bülent Nazlı gibi alanlarında uzmanlaşmış kişiler katıldı. Toplantıdan sonra SABAH'ın sorularını yanıtlayan uzmanlar, kurban kesiminin bayıltıldıktan sonra yapılması gerektiğini kaydettiler. Ayrıca elektrik şoku alan hayvanın ölmediği için kesildikten sonra etinin yenilmesinde dinen hiçbir sakınca olmadığının altı çizildi.
Ancak bazı hayvanseverler, koyunlara elektrik şoku verilmesinin "işkence" olacağı görüşünde. Çünkü elektrik şoku ile bayıltılan koyun çok az da olsa acı hissediyor. Kesim için toplu halde bekletilen koyunlar, dar bir koridordan teker teker geçiriliyor. Ve elektrik şokunun uygulanacağı odaya da teker teker alınıyor. Burada beyaz önlüklü görevliler koyunun başının iki yanına yerleştirilen cihazla elektrik şokunu uygulayarak bayılmasını sağlıyorlar. Yüksek voltajla bayıltılan koyun buradan kesim için başka bir bölüme götürülerek çengele asılıyor. Kesim işlemi bundan sonra gerçekleştiriliyor.
Alper URUŞ - Öge DEMİRKAN
NEDEN ELEKTRO ŞOK
* Bu yöntemle kesilecek hayvanın strese girmesi önleniyor
* Hayvan kasılmadan kesildiği için kanı daha çok akıyor
* Elektrikten sonra yine kasılma olmadığı için etin kalitesi artıyor
* Hayvan baygın olduğu için çok az acı hissediyor
* Hayvanın korkup kaçmamasını sağlıyor
Cihazın fiyatı 2.5 milyar
Özellikle çok miktarda kesim yapılan mezbahalarda kullanılması gerektiği vurgulanan elektro-şok cihazı şimdilik yalnızca İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde bulunuyor ve kullanılıyor. Türkiye'de üretilmediği için yurtdışından getirilen ve toplam 2.5 milyara mâl olan cihazın yaygınlaşmasıyla birlikte, sürümü artacağından maliyetinin 1 milyara kadar düşeceği söyleniyor.
Bazı hayvanseverler, 2,5 milyar liranın çok büyük bir para olmadığını, bu işi yapanların kolaylıkla satın alabilecekleri bir rakam olduğunu, hatta köylere bile elektro-şok cihazlarından alınabileceğini söylüyorlar.
NE DEDİLER?
AB de böyle kesiyor
Prof. Dr. Bülent Nazlı (İ.Ü. Veterinerlik Fakültesi Dekan Yardımcısı): Hayvanlar kesileceğini hissettiği anda hormon salgılar ve kasılırlar. Bu etin kalitesini olumsuz yönde etkiler. Elektro-şok yöntemiyle hayvanın korkmaması ve kanının daha çok akması sağlanıyor. Avrupa Birliği ülkeleri hayvan kesiminde tabanca, karbondioksit ya da elektrik kullanıyor. Bu yöntemin daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.
Dinen uygun
Prof. Dr. Zekeriya Beyaz (İ.Ü. İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bölümü Başkanı): İslamiyete göre kurbanın veya eti yenilecek bir hayvanın ölmeden önce kesilmesi gerekir. Elektro-şok verilerek hayvanın bayıltılmasında ve baygın durumdayken kesiminin yapılmasında; İslamiyet açısından hiçbir sakınca yok. Bu yöntem insani bir kurban biçimidir.
Kesimde reform
Birgül Rona (Hayvanları Koruma Derneği Başkanı): Yirmi yıldır konuşuluyor ama somut adım atılmıyor. Özellikle büyükbaş hayvanların kesimini görmüşseniz; hayvanları bayıtılmadan yapılan kesim işleminin ne kadar ilkel ve barbarlık olduğuna hak verirsiniz.
|