|
|
Mahsuncu İran sefiresi
Hülya Avşar'ı beğeniyor, Mahsun Kırmızıgül'ün şarkılarına bayılıyor... Eşinin iki kadınla evlenmesine asla razı olmayacağını söyleyen İran Sefiresi Peri Lavasani ilk kez konuştu
İran'ın Ankara Büyükelçisi Hüseyin Lavasani'nin eşi Peri Lavasani, basına konuşmama kuralını bozdu. Sefire Lavasani, İran Devrimi'nin 21'inci yılı nedeniyle Büyükelçilik'te düzenlenen resepsiyonda SABAH'ın sorularını yanıtladı.
Bayan Lavasani resepsiyon boyunca davetliler arasına katılmadı. Yalnızca, mutfakta konukları için İran'a özgü yemekleri özenle hazırladı. Sefire, kısa bir süre için işlerine ara verdi ve Büyükelçi Hüseyin Lavasani'nin de onayı ile küçük oğlu Hüseyin ile birlikte yanımıza geldi.
Biz Sefire Lavasani ile konuşurken, büyükelçilik bahçesinde kebaplar pişiriliyor, Hüseyin Lavasani ise en büyük hobisi video kamera ile konukları görüntülemeye çalışıyordu.
Büyükelçi Lavasani sık sık yanımıza gelip, "Gazeteci olduğunu unutma, her şeyi anlatma" diyerek eşini uyarmaktan geri kalmadı. Büyükelçi Lavasani, eşi ile birlikte fotoğraf çekme isteğimizi de kabul etmedi.
TÜRKÇE ÖĞRENİYOR
Sefire Peri Lavasani, 4 erkek çocuk annesi, ev kadını. 3 çocuğu İran'da eğitim görüyor. Yemek yapmaktan hoşlanan Sefire Lavasani'nin İran'lı 2 bayan yardımcısı var.
Eşi ile birlikte 2 seneye yakın Ankara'da kalan Bayan Lavasani ile sohbetimizi ingilizce yapıyoruz ama Türkçe'yi öğrenmek istediğini, bu amaçla Büyükelçiliğe haftada 2 gün öğretmen geldiğini öğreniyoruz. Bayan Lavasani, Büyükelçi Hüseyin Lavasani'nin "yoğun" programı nedeniyle Türkçe öğrenmeye vaktinin bulunmadığını söylüyor. Sefire Lavasani ayrıca kumaş boyama kurslarına devam ediyor.
Sefire Lavasani, "ne söylendiğini anlamasa da" en çok duygulu Türk film ve dizilerini seyrediyor, haberleri izliyor. Hülya Avşar'ı beğenen sefire için Mahzun Kırmızıgül'ün yeri ayrı. "En çok hangi Türk sanatçısını dinliyorsunuz?" sorumuza "Annesi için şarkı yapan bir sanatçınız var. Mahsun Kırmızıgül. Onu çok seviyorum. Çok duygulu söylüyor. Oğullarımı çok özlediğim bir gün, (annem annem) şarkısı beni çok etkiledi. Çok ağladım" cevabını veriyor.
'MAKYAJ YAPIYORUM'
Sefire Lavasani, bizimle konuşurken makyajsız. Bayan Lavasani "Makyaj yapıyor musunuz?" sorusuna hemen cevap veriyor: "Evde yalnız eşim için makyaj yaparım. Başka erkekler için değil. Evde İranlı kadınlar da sizin gibidir. Sizler ne yapıyorsanız, aynısını biz de yaparız. Erkekler makyajdan hoşlanır." Konu kadın-erkek ilişkilerine kayınca bir başka soru daha yöneltiyoruz: "Eşinizin birden fazla kadın ile evlenmesine izin verirmiydiniz?" Cevap, "Mümkün değil, imkansız. İlk kadın isterse belki olur, çocuğu olmuyordur o zaman belki olur ama ben asla izin vermem" oluyor.
'TÜRKİYE İRAN'A BENZİYOR'
Sefire Lavasani Türkiye'yi çok seviyor. Bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Türkiye ile İran'ın benzer yanları çok fazla. Öncelikle bizler Müslümanız sonra kültürlerimiz çok yakın. Türkiye'den önce eşim ve ben Kanada'daydık. İran'ı çok özledim. Ama burada öyle değil. İran, Türkiye'ye çok yakın. İstediğimiz zaman gidiyorum. Yılda 2-3 kez İran'dayım. Zaman zaman çocuklar geliyor. Bazen ben gidiyorum."
Ancak bayan Lavasani, Türkiye'de özgürce hareket edememekten şikayetçi. "Kanada'da tüm resepsiyonlara katılıyordum. Eşimle birlikte her yere gidiyordum. Ama burada rahat edemiyorum. Ne zaman bir yere gitsem hemen fotoğrafımı çekiyorlar" diye konuşuyor.
Sefire Lavasani'ye Cumhurbaşkanı Hatemi ile birlikte yaşanan "değişim" rüzgârlarını da soruyoruz. Genellikle siyah pardesü giyen ve başını siyah bir eşarpla örten Bayan Lavasani şunları söylüyor: "İran'da kadınlar çador (siyah çarşaf) giyiyor ama ben İran'da alışverişe de aynen Türkiye'deki gibi bu kıyafetim ile gidiyorum. Ama benim annem, büyük annem böyle giyinmemi istemiyor. Ama genç kadınlar çok şeyi değiştirdi. Onlar da artık sizin gibi. Ama asla başörtümü çıkartmam. Ben çok dindarım. Tanrıdan korkarım."
Sefire Lavasani, Kuşadası, Antalya, Bodrum gibi tatil yörelerini görme imkanı bulamadığını, yalnızca İstanbul ve Konya'yı ziyaret ettiğini belirtiyor. Bayan Lavasani, 'büyük düşünür' Mevlana'nın şiirlerinin kendisini oldukça rahatlattığını da sözlerine ekliyor.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|