|
|
20 dolara dünya turu
Afgan uçağının yolcuları normalde 5000 dolar tutacak yolculuğu 20 dolarlık biletle yaptı. Korsanlar teslim oldu. Uçakta 40 kişilik sahte düğün alayı ortaya çıktı. 60 kişi iltica için başvurdu. Yolcular en pahalı otellerden biri olan Hilton'da kalıyor. Onlara özel Afgan yemekleri pişiriliyor.
Afganistan'da iç hatlar seferini yaparken kaçırılan ve Pazartesi gününden beri Londra'daki Stansted Havaalanı'nda bekleyen uçağın korsanları dün sabaha karşı teslim oldular. Böylece 5 gün süren ve bir Afgan komedisine dönüşen uçak kaçırma olayı kimsenin burnu kanamadan kansız bir şekilde sona erdi.
Taliban muhalifi 10 hava korsanı ve 175 yolcu polise teslim olduktan sonra geceyi Londra'nın en lüks otellerinden birisi olan Stansted Hilton'da geçirdiler. Polis yolcuların ve korsanların sorgularını gecesi 200 sterlin (yaklaşık 180 milyon lira) olan 5 yıldızlı otelde yapıyor. Rahatları için otelde özel Afgan yemekleri ikram ediliyor.
YALAN MAKİNESİ
185 Afganlı'nın sorgulamasının günler hatta haftalar alacağı belirtiliyor. Polisin önce tek tip elbise giyen Afganlılar'dan kimin hava korsanı kimin yolcu olduğunu ayırması gerekiyor. Bu nedenle sorgulama sırasında Afgan tercümanlar ve yalan makinesi kullanılıyor. BM Mülteciler Dairesi Başkanı'nın da hazır bulunduğu sorgulamalar büyük bir gizlilik içinde yürütülüyor.
60 İLTİCA TALEBİ
Uçaktan 40 kişilik sahte bir düğün alayı da çıktı. Silahları, "Düğüne gidiyoruz" diye uçağa binen 40 kişilik gruptaki baştan ayağa çarşaflı kadınların soktuğu anlaşıldı. Bu grubun korsanlarla akraba olduğu ve iltica talebinde bulunmak için böyle bir yola başvurdukları anlaşıldı. Sorgular sürerken polis 19 kişiyi tutukladı 60 kişi de resmen iltica başvurusunda bulundu. Sorgulama sürdükçe iltica başvurusu da artıyor.
Geçen Pazar sabahı Afganistan'ın başkenti Kabil'den 300 km uzaklıktaki Mezar-ı Şerif'e gitmek için kişi başına 20 dolar ödeyen Afganlılar'ın 30 yıllık Boeing 727 tipi bir uçakla Londra'ya kadar gelebilmelerine mucize gözüyle bakılıyor. Boyaları dökülmüş yer yer pas tutmuş uçakla 20 bin km kateden Afganlılar Afganistan'dan havalandıktan sonra Özbekistan ve Moskova'ya uğradı.
Jan DEVLETOĞLU- LONDRA
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|