kapat

08.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Siyasiler halka uymadı
SABAH ve Strateji Mori'nin halk arasında yaptığı "Hizbullah'ın vahşet kasetleri yayınlansın mı" anketinden olumlu sonuç çıkınca siyasiler de görüş bildirdi. "Sakıncalı" diyeni de var, "Risk alalım" diyeni de...

SABAH ve Strateji Mori tarafından "Hizbullah'ın vahşet kasetleri" konusunda yapılan kamuoyu araştırmasından, yüzde 56 oranında "Kasetler izlettirilsin" sonucu çıkınca, hükümet üyeleri arasında "yayınlanmasın" görüşü ağırlık kazanmaya başladı.

"Yayınlanmasın" görüşünü kamuoyuna da açıklayan MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli gibi, İçişleri Bakanı ANAP'lı Sadettin Tantan ve MHP'li bakanlar da kasetlerin yayınlanmasına karşı çıkıyor. Bazı parti yöneticileri ise, tüm sakıncalarına rağmen "riski göze alarak" kasetlerin yayınlanması gerektiğini ifade ediyor.

Tantan hep karşı
Kasetin ham şekliyle yayınlanmasına karşı çıkan İçişleri Bakanı Tantan, "Eğer bu kasetler bu şekliyle yayınlanırsa toplumda isyan çıkar, insanlar sokaklara dökülür, yürüyüşler olur, toplum psikolojisi bozulur" tezini savunuyor. Tantan'ın görüşüne, partisi ANAP'ta da ciddi destek var.

ANAP'lı Baş: Şiddet filmi gibi
* ANAP Genel Sekreteri Abdülkadir Baş: "Olayın iki boyutu var; vahşet örgütünün İslamla, insanlıkla bağdaşmayan eylemlerinin teşhiri bakımından yayınlanmasında fayda var. Ama şiddet filmlerini bile yasaklarken insan hafızasının alamayacağı mezalimi insanlarımıza rastgele göstermek doğru değil."

Yıldırım: Risk almak lazım
* ANAP Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım: "Olayların çarpıklığının kamuoyuna yansıtılması bakımından kasetlerin yayınlanmasını faydalı buluyorum. Belki bir kısmı sansürlenebilir. Aksi takdirde bu vahşetin boyutlarını halka anlatamayız. Bazı insanlar rencide olacaktır. Ancak bu riskleri almak lazım."

MHP'li bakanlar, Bahçeli gibi
Daha önce Başbakanlık Konutu'nda kasetleri izleyen MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, "Vahşet, dehşet, cinayet kasetleri halkımıza izlettirilmez. Buna karşıyım" diyerek kasetlerin yayınlanmasına karşı çıkarken MHP'li bakanlar Bahçeli'ye destek verdi.

* Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu: Halka gösterilmesi doğru olmaz. Özellikle gençler, yetişme çağındaki nesiller, suç işleme eğiliminde olanlara olumsuz etki yapar. Türkiye, böyle bir vahşetle ilk kez karşılaşıyor. Kamuoyuna verilen bilgiler yeterlidir.

* Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez: Bu konuda siyasetçilerin değil, bilim adamlarının ve sağlık uzmanların karar vermesi yerinde olur. Halka bu kasetlerin izlettirilmesini bir siyasetçi olarak doğru bulmuyorum. Kaldı ki, polis operasyonları ve cesetlerin çıkarılması dahi halkla dehşet verici duygular uyandırmaktadır.

DYP'liler kararsız
* DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci: "Yayınlanan kasetler yurtdışında Türkiye aleyhine propaganda yapmasına olanak tanıyabilir. Ancak din adına, din devleti kurma adına yapılan vahşetin tüm çıplaklığıyla halkımız tarafından görülmesinde de fayda olacağını düşünüyorum. Din sömürüsü yapıp insanları katledenlerin deşifre edilmesi lazım. Bu dine de hizmet olur."

FP: Gösterilmeli
*FP Genel Başkan Yardımcısı Veysel Candan: Candan Hizbullah'ın eylemlerini içeren kasetlerin bazı bölümlerinin kamuoyuna açılması gerektiği görüşünü savundu. Candan: "Bu kasetlerin belirli bir ölçüde izletilmesinde ve halkın olup bitenleri öğrenmesinde fayda var. Hizbullah, dini değerleri kullanan bir örgüttür. Olaya karışanlar cezalandırılırken halk bilgilendirilmeli."

Delil kasetler Savcılığa...
Hİzbullah'In vahşet kasetlerinin yayınlanmasının toplum sağlığı açısından tehlikeli olup olmadığı gündemdeyken, hukukçular bu tartışmaya yeni bir cephe açtı: "Kasetler delildir. Deliller, soruşturma tamamlanana kadar gizlidir. Bu nedenle yayınlamaz. Kasetler derhal savcılıklara verilmelidir."

MAHKEME KARAR VERİR
Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, kasetlerin delil nitelğini taşığı yönünde görüş bildirirken, "Bu kasetler suç delilidir. Derhal savcılara ve mahkemeye teslim edilmelidir. Günlerdir İçişleri Bakanı elinde dolaştıracağına bir an önce suç delillerini mahkemeye ulaştırsın. Gazete ve televizyonlarda yayınlanıp yayınlanmamasına mahkeme karar versin" dedi.

HUKUK DIŞI OLUR
İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman da, gizlilik içinde yürütülen bir tahkikatta bu tür kasetlerin yayınlanmaması gerektiğini belirterek, "Aksi takdirde mahkeme dışında yargılama yapılmış olur" diye konuştu.

HAYATİ KILIÇ (SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır