TERKOS Gölü'nün kumla dolmasını 39 yıllık çalışmasıyla engelleyen Orman Bakanlığı, şimdi de gölün denizle karışmasını engellemek için çalışma başlattı. Orman Bakanı Nami Çağan, Terkos Gölü Kumul Tespit ve Ağaçlandırma Uygulaması'nın başarı ile tamamlandığını şimdi sıranın bilinçsiz kum alımı yüzünden denize karışma tehlikesi ile karşı karşıya olan Terkos Gölü'nü kurtarma çalışmalarında olduğunu söyledi. Terkos Gölü'nü tehdit eden bilinçsiz kum alma, sahil güvenliği için inşa edilen Askeri Korugan'ın çökmesine, denizin kıyıya yakın sahilinde göçmelere ve kıyı daralmasına neden oluyor. İSKİ tarafından tesis edilen taş bloklar da artık tehlikeyi önleyememekte.
Bölgede yaşanan rüzgar erozyonuna 39 yıllık bir çalışma sonucu dur diyen, Orman Bakanlığı, Bakan Nami Çağan'ın olayı yerinde incelemesi ve tehlikeyi kendi gözleri ile görmesi sonucu Terkos Gölü'nün, denize karışmaması için gerekli çalışmaların başlatılması talimatını verdi.
Terkos Gölü'nde inanılması güç bir olayın başarıldığını, insanlık ve ormancılık anıtı dikildiğini belirten Nami Çağan, Terkos (Durusu) Gölü Kumul Tespit ve Ağaçlandırma Uygulaması'nın 39 yıl gibi uzun bir süre bıkmadan sabırla çalışılarak başarı ile tamamlandığını şimdi sıranın bilinçsiz kum alımı yüzünden denize karışma tehlikesi ile karşı karşıya olan Terkos Gölü'nü kurtarma çalışmalarında olduğunu söyledi.
Gölün Karadeniz'e olan kara mesafesinin önceki yıllarda 300 metre olduğunu ve bu mesafenin 10 yıl içinde bazı yerlerde 100 metrenin altına indiğini vurgulayan Çağan, "Denizden kum alındıkca su altında heyelanlar oluşmakta, dolayısıyla deniz giderek göle yaklaşmaktadır. Bölgedeki tahribatın etkileri hemen dikkati çekmektedir. Aradaki kara parçasının yok olması halinde, tuzlu su göle karışacak ve İstanbul susuz kalmaya mahkum bırakılacaktır" diye konuştu. Terkos Gölü'nün İstanbul'un içme ve ihtiyaç suyunu karşıladığnın unutulmaması gerektiğini ifade eden Çağan, "BÇözüme tüm İstanbullular katkı sağlamalı" dedi.