|
|
Spermlerini yok ettiler!
Çocuk sahibi olmak için yattığı Samatya SSK'da yanlış tedavi yüzünden sperm sayısı sıfıra indi; hakkını mahkemede arayacak
YILLARDIR çocuk sahibi olabilmek için tedavi gören Osman ve Nuran Gökhüseyin çifti, SSK'nın uyguladığı yanlış tedavi sonucu çocuk sahibi olabilme umutlarını tamamen kaybetti.
Bir tekstil firmasında işçi olarak çalışan Osman Gökhüseyin (38), Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü aleyhine, uygulanan yanlış tedavi sonucu çocuk sahibi olabilmek için yeterli olan sperm sayısını tamamen kaybettiği gerekçesiyle, Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 2.5 milyar maddi, bir milyar da manevi olmak üzere, toplam 3.5 milyar liralık tazminat davası açtı.
ÇOK ÇİLE ÇEKTİ
Osman Gökhüseyin on yıl önce evlendiği eşiyle, bir çocuk sahibi olabilmek için 1992 yılından bu yana SSK İstanbul Samatya Hastanesi'nde tedavi gördüğünü belirterek, "Yıllardır sperm sayımın artması için tedavi oluyorum. Bunun için SSK'ya başvurdum. SSK da beni Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevketti. Bir hafta boyunca çocuk sahibi olma umuduyla tamamen akıl hastalarının bulunduğu hastanede kaldım. Daha sonra doktorların bana verdiği 'Kişilik bozukluğu' raporu ile hastaneden ayrıldım. Şimdi de doktorlar, uyguladıkları tedavinin yanlış olduğunu ve sperm sayımın sıfırlandığını, hiçbir zaman çocuk sahibi olamaycağım yönünde rapor verdiler. 10 yıldan beri eşimle birlikte çocuk sahibi olabilmek için maddi ve manevi acılar çektik. Yıllar sonra da elimize tutuşturdukları raporlar ve sevkettikleri sinir hastalıkları hastanesiyle dünyamızın kararmasına neden oldular" diyor.
Osman ve Nuran Gökhüseyin çiftinin açtığı tazminat davası nedeniyle mahkemeye açıklama gönderen SSK Sağlık Daire Başkanlığı İstanbul Hastanesi Üroloji Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Erdinç Ünlüer, tıbbi açıdan yapılacak birşey olmadığını belirtiyor. Ünlüer hastanın "çocuk olmama" tanısıyla tedavi gördüğünü belirterek, "Yapılan spermogramlarında giderek azalan ve yetersiz bir meni yapısına sahip olduğu kaydedildi. Normal tedaviyle çocuk sahibi olamayacağı için tüp bebek yöntemi talebinde bulundular. Tüp bebeğin masrafları ise yönetmelik gereği kurumumuz tarafından karşılanmıyor" diyor. Ünlüer inceleme sonucunda Gökhüseyin'in sperm sayısının seneler içerisinde kronik bir hastalığa bağlı olarak giderek azaldığını belirtiyor. Ünlüer, sperm sayısının sıfıra indiğini hatırlatarak, "Çocuk sahibi olamaz. Fakat tüp bebekle de çocuk sahibi olma yönteminde yüzde yüz bir başarı şansı yok. Defalarca uygulanması gerekli" diyor.
KİM HAKLI?
Osman Gökhüseyin ise dava dilekçesinde, "Spermlerim eksik olduğu için tedaviye başlamıştım. Doktorlar tedavi sonucunda sperm sayımı belli orana çıkarttıklarında çocuk sahibi olabileceğimi söylediler. Bu konuda tahliller ve raporlar aldık. Fakat bana son olarak Vezikulü Seminalis Biopsisi (TRVS) uygulandı. Bu biopsinin de yanlış uygulanması sonucu var olan sperm sayım tamamen sıfıra indirildi. Dünyamız yıkıldı" dediler. Gökhüseyin çiftinin umudu şimdi tamamen adalete bağlanmış durumda. Ancak adaletin vereceği karar da onların mutluluğu yakalamaları sonucunu tam olarak doğuramayacak. Çünkü Osman Gökhüseyin'in bir evlat kucaklama umudu artık suya düşmüş durumda. Hukuki deliller ile SSK'nın raporuna göre karar verecek olan mahkeme ise bu ilginç tazminat davasını erteledi. Hastanenin "Spermleri kendiliğinden azaldı" iddiası mı, yoksa Osman Gökhüseyin'in "Yanlış tedavi kurbanıyım" iddiası mı gerçekleri yansıtıyor; buna önümüzdeki günlerde bağımsız Türk yargısı karar verecek.
NURTEN ERTUL
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|