kapat

03.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Anti-baba isyanı
Milletvekilleri, Demirel'in görev süresinin uzatılmasına karşı çıkıyor. Yılmaz zorda, milletvekillerini ikna etmeye çalışıyor

Koalisyon ortağı liderlerin, Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin uzatılmasıne ilişkin aldıkları karar, üç parti arasında en çok ANAP'ı sarstı. Geçen hafta grupta başlayan Demirel tartışması, MKYK toplantısıyla genişleyerek sürüyor. Demirel'in görev süresinin uzatılmasına karşı çıkanların sayısı ise her geçen gün artıyor. Bu gelişmeden rahatsız olan isim ise ANAP lideri Mesut Yılmaz. Kamuoyunda Cumhurbaşkanlığına aday olacağı söylentisi yayılan ve "gizli aday" olarak görülen Yılmaz, milletvekilleri arasındaki "Demirel isyanı" karşısında zor durumda kaldı. Yılmaz, milletvekillerini Demirel için ikna etmeye çalışıyor.

ANAP grubundaki "Demirel isyanı", muhalifler ile genel başkan yanlılarının ortak hareketi olarak da gelişiyor. Muhalifler, ANAP'ın kurtuluşunu, Yılmaz'ın Çankaya'ya taşınmasında ararken, Yılmaz taraftarları Demirel'e göre Yılmaz'ın daha iyi Cumhurbaşkanı olacağına inanıyor. Yılmaz, milletvekillerini Demirel'e oy vermeleri için ikna etmeye çalışırken ısrarla "huzur" ve "istikrar" kavramlarının altını çiziyor. Yılmaz, ortakların farklı adayları desteklemesi halinde hükümetin bozulabileceğini de söyledi.

ZORLAMA YOK
Başta Eyüp Aşık olmak üzere bazı milletvekilleri ise "Demirel için Anayasa değişikliğine imza atmayız, bize zorla imza attıramazsınız" diyerek direniyor. Demirel'e karşı açıkça ve kesin tavır koyan Milletvekilleri ve görüşleri ise şöyle:

- Ekrem Pakdemirli: Türkiye artık 40 yıllık bu beladan kurtulmalıdır. Demirel'e kalırsa oradan hiç ayrılmaz. Türkmenbaşı gibi yıllarca oturmak ister. Türkiye, bir Afrika ülkesi değil. Demokrasinin geliştirilmesi, devletin yeniden yapılandırılması için önemli adımlar atılırken statükocu birisinin hâlâ Çankaya'da oturtulması doğru olmaz.

- Eyüp Aşık: Neden Demirel? Türkiye, bu kişiye mahkum mu? Meclis kendi içinden bu göreve layık birisini çıkaramıyor mu? Böyle statükocu birisini yeniden Cumhurbaşkanı yaptığınız zaman, halk bize küfreder. Meclis rüştünü ispat edip yeni bir ismi Çankaya'ya çıkarmalıdır. Eğer Mesut Bey aday olmak isterse de iyi olur.

- Cengiz Altınkaya: Demirel'in yeniden Cumhurbaşkanı olmasını halka anlatamayız. Eğer koalisyon içinden birisi olacaksa Başbakan Ecevit'i yapalım. Anayasa'da, "Başbakanlık yapanlar tahsil şartı aranmaksızın Cumhurbaşkanı adayı olur" diye değişiklik yapalım.

- Ersin Taranoğlu: Herkes aday olabilir. Demirel de. Ancak benim gönlümden geçen genel başkanımın Cumhurbaşkanı olmasıdır.

5+5 az gelir 5x5 olsun
BAŞBAKAN Ecevit, Demirel'in bir dönem daha Cumhurbaşkanı seçilebilmesine olanak verecek Anayasa değişikliği için liderleri turlarken, Meclis kulislerinde de aynı konu konuşuluyordu. Ancak daha farklı bir biçimde...

Meclis'in duayenlerinden ve bir dönem Demirel'e rakip olan Kamran İnan, Demirel'in görev süresinin uzatımıyla ilgili kendi yorumunu esprili bir şekilde yaptı: "Bırakın bu 5+5"i. Sayın Demirel'e bu kadar süre az. Gelin anayasayı 5x5 olarak uzatalım." İnan'ın alkışlarla kesilen sözlerine bir de destek geldi: "Demirel'i de ancak bu keser."

ANAP'ın önde gelen isimlerinden eski bir bakan da teklifini yaptı: "Bence Baba çok yoruldu Daha fazla haksızlık yapmayalım ve onu 5 yıl dinlendirelim. İkinci 5 yıl için seçilebilmesi yönünde değişiklik yapalım."

Bu sohbetler yapılırken bir yandan da milletvekilleri ellerinde kağıt kalem, Cumhur-Toto oynamaya devam etti. "Hangi partiden ne kadar fire olur, sonuç nasıl çıkar?" diye sayıları toplayıp çıkardılar. Çıkan sonuç ise şöyle oldu: "DYP en az 20 fire, FP'den en az 30 fire, ANAP sadece bakan ve başkanlık divanı üyeleri olumlu diğerleri fire. MHP zaten çoktan fire."

Şebnem BURSALI


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır