kapat

03.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Şişli'de araba, park ve parkomat sorunu

Nerdeyse bir yıl oluyor... Belediye seçimlerinden sonra Şişli Belediye Başkanı olarak göreve başlayan sempatik ve karizmatik Mustafa Sarıgül, Şişli'nin yan sokaklarını trafiğe kapatarak yaya yolu haline getireceğini ve bu konudaki kararı Şişli halkıyla birlikte alacağını söylemişti.

Beni de bu konudaki eleştirim üzerine davet etmişti. Bir süre o civardaki sokakları dolaşmış ve "halkın sesini" dinlemiştik. Halk, özellikle de esnaf, sokakların trafiğe kapatılmasını, önceki dönemde konan parkomatların kaldırılarak her şeyin yeni baştan düzenlenmesini ister gibi gözüküyordu.

Ben, bu köşede, bu tür kararların iyice düşünülüp taşınılarak alınması gerektiğini, gerçekleri,bilimsel ve pratik verileri iyice inceleyen bir uzmanlar kadrosunun etkin olmasını önermiştim. Ama galiba öyle olmadı.

Şimdi, nerdeyse bir yıl sonra, Sarıgül görkemli bir dönüş yapıyor. Yaya yolu haline getirilen kimi sokakları koruyor. (Bu şeylerden dönüş olmaz, olması doğru değil.) Ama sözümona park yasağı getirilen, ancak bu pratikte asla uygulanamayacağı için, işlerin yine birkaç değnekçinin ve arkalarındaki Mafya'nın eline kaldığı düzen yerine, yeniden parkomatları koyuyor.

Ben bunun, en doğru olduğunu düşünüyorum. Kent sokaklarının, kentin gerçek ihtiyaçları doğrultusunda planlanarak kullanılması gereğine inanıyorum. Yayalaştırılabilecek her yer yayalaşmalı. Ama trafik ve de park gereksinmeleri de kesinlikle göze alınmalı. İyi niyet, hayalgücü ve romantizm, gerçekliğe zarar vermemeli.

Parkometre, bu açıdan en çağdaş ve yaygın yöntem. Çünkü bu yöntemle, öncelikle sokakların olabildiğince geniş kamu kullanımına açılması sağlanıyor. Paralı kullanım, insanların egoistçe arabalarını bütün gün için bırakıp gitmelerini ve haksız yere kamuya ait alanı işgal etmelerini önlüyor. Kısa süreli kullanım için imkan sağlıyor.

Ancak... Bundan da yakınan iki grup var. Biri, o sokaklardaki esnaf... Konuştuğum kimi dükkan sahipleri, "Peki ama biz kendi arabamızı ne yapalım?" diye yakınıyorlar. Ama bu çok saçma... O sokaklardaki kısa süreli park imkanı, aslında o esnafın en çok savunduğu şey olmalı. Bu sayede, "arabalı müşteri" gelip arabasını bırakarak alışveriş yapabilecek. Tüccar kardeşim, sen de arabana bir kapalı park bul, ya da, en iyisi, arabasız gel!..

İkinci grup ise Şişlililer. Ki birinin mektubunu bir süre önce yayınlamıştım. Bu konuda onları da haksız buluyorum. Şişli sokakları yalnız Şişlililerin değil, tüm İstanbul'un... Diğer semtler de öyle. "Ben bu sokakta oturuyorum, arabama, hatta arabalarıma yer sağlanmalı" demek doğru değil. Batı, o sorunu binalarda gerekli park yerini yaparak çözdü. Bizde de bu yola gidilmeli, artık ve hemen gidilmeli.

Ama şimdilik, bir "consessus" gerekli. Yani bir karşılıklı uzlaşma. Parkomat sistemi mutlaka olmalı. Ama Şişli'de oturanlar için de belediye bir kolaylık getirmeli. Ücretsiz ya da indirimli kartlar dağıtmalı. Ki gördüğüm kadarıyla Sarıgül tam da bunu yapıyor.

Evet, işte böyle... Şişli'de otopark ve parkomat sorunu çağdaş biçimde çözülüyor. En azından ben böyle düşünüyorum. Kendi adıma, bir yerde bir-iki saatliğine park imkanı bulabileceğimi bildiğim gün, Şişli'ye daha çok gelecek ve sinemasından (O Kent veya Gazi sinemalarını ne özledim!), dükkanından, lokantasından daha çok yararlanacağım.

Ve de, sayın başkana sormak istiyorum. Bu karara varmak için niye bir yıl beklediniz? Varolan bir sistemi yıkıp sonra yeniden yapmak size kaça malolacak? Ayrıca, daha temel çözümler yönünde, yeni binalara otopark zorunluluğu için yasal ve de bir-iki otopark binası için pratik girişimleriniz var mı?


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır