kapat

03.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Kapıdaki tuzak

KAPIDAN alışveriş güvenli bir şey değil. Bu yöntemle alışveriş yapanlar risklerini de göze almalı. Ama bu risklerin arasına baskı ve tehdit girince iş biraz aşırıya kaçıyor.

ADINI kendi güvenliği açısından gizli tuttuğum bir hanım okurumuz kapısına gelen güler yüzlü satıcının tatlı diline kanıp bir halı yıkama makinası için mukavele imzalamış. Bir makina gönderilmiş ama okurumuza ballandırıla ballandırıla anlatılan makina değil. Oyuncak gibi, derme çatma, doğru dürüst çalışmayan, uydurma bir şey. Okurumuz telefonla, "kapı satışı" yapan firmayı aramış, makinayı iade etmek istediğini söylemiş. Telefona çıkan kadın sesi gayet kibarca, "Tabii efendim, bir haftaya kadar elemanlarımız gelip geri alacak" demiş. Okurumuz buna güvenmiş. Bir hafta olmuş, gelen giden yok. Firmayı yine aramış, bu kez "Bir haftalık iade süresini geçirdiniz, geri alamayız" yanıtını vermişler. Okurumuz şimdi uydurma makinanın parasını ödemiyormuş, ama her sabah erken saatte evine telefon eden kötü aksanlı bir şahıs kendisini, ya da eşini tehdit ediyormuş. Bu tehditlere ağır küfürler de karışıyormuş. Okurumuz derdinini bize yansıttı, korku içinde olduğunu vurguladı.

BİR başka okurdan aynı konuda yakınma geldi. Bu okurumuz adının açıklanmasını özellikle istiyor. Bahçelievler Yayla'da oturan Sayın Necla Diller de kapıdan alışveriş etme gaflerinde bulunmuş. Bir elektrik süpürgesi için mukavele imzalamış. Satıcılar, "Elektrik süpürgesi şu anda elimizde yok, bir size süpürgenizi birkaç gün içinde teslim edinceye kadar güvence olarak bir çatal-bıçak takımı bırakacağız" demişler. Aradan günler geçince Necla Hanım firmayı aramış, "Alacak verecek yok; sizin malınızı aynı gün teslim ettik" yanıtını alınca şaşkına dönmüş. Necla Hanım'ın başvurduğu Tüketiciler Derneği de konuyla zerre kadar ilgilenmemiş; şimdi hakkını mahkemede aramaya hazırlanıyor.

İKİ olaydaki "kapıdan satış "firmalarının adında da "Metro" ibaresi var. Büyük ve saygın bir alışveriş merkezleri zinciri olan Metro'nun bu gibi gecekondu firmalarla ilişkisinin bulunmadığı kesin. Ama bunlar, adlarının bir köşesine "Metro" ibaresini iliştirerek yanıltıcı çağrışımlar yapıyorlar.

YANILTILAN insanların tehdit edilmesi ve tüketici derneklerinin ilgisizliği, olayın diğer vahim boyutları.

TEMKİNLİ olmak, ev hanımlarına düşüyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır