kapat

03.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İhracatın dönüşü
Ocak ayında ilk sevindirici haber dış ticaret cephesinden geldi. Yılın ilk ayında ihracat, son 13 ayın en yüksek artışını yaparak geçen yıla göre yüzde 8 yükseldi

2000 yılının Ocak ayına dair ilk makro ekonomik veri dış ticaretten geldi. TİM kayıtlarına göre ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.1 arttı. Artış oranı son 13 ayın en yüksek düzeyinde gerçekleşti. 1 milyar 900 milyon dolarlık ihracatın yapıldığı ocak ayında otomobil, demir çelik ve konfeksiyon ihracatındaki artışlar toplamı etkiledi.

Artış oranının yüzde 8.1 çıkmasında, geçen yıl Ocak ayında ihracatın 1 milyar 759 milyon dolar gibi çok düşük bir seviyede olması da rol oynadı. İhracat, geçen yıl ekim ve kasım aylarında yükselmiş Aralık ayında ise yüzde 3.6 gerilemişti. Ocak ayında ihracatın artmasında, Aralık ayından kalma siparişlerin de rol oynadığı değerlendirmesi yapıldı.

İHRACATI AZALANLAR
Ocak ayında ihracatı sırtlayan sanayi ürünleri oldu. Sanayi ürünleri ihracatı 1 milyar 379 milyon dolardan 1 milyar 567 milyon dolara çıktı. Sanayi ürünlerindeki artış yüzde 13.6 oldu. Otomobil ve yan sanayinde artış yüzde 59 oldu. Asya kriziyle birlikte zor duruma düşen demir-çelik sektöründe krizden çıkış sinyalleri, ihracata da yansıdı. Demir çelik ihracatı yılın ilk ayında yüzde 24.6 arttı.

Ancak açıklanan kur politikasından olumsuz etkilenmesi beklenen ihracata hükümetin açıkladığı önlemlerin mutlaka uygulanması gerektiğini belirten, uzmanlar, ihracatın en büyük sorununu finansman maliyetleri olduğunun altını çizdi.

ELEKTRONİK İHRACATI ARTTI
Ocak'ta ihracatı en fazla artan ikinci sektör yüzde 26.7 ile elektrik-elektronik olurken, bu sektör 176 milyar 502.2 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Deri mamülleri sektörü ihracatı da, geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 22.6 artarak, 32 milyon 933.2 bin dolara ulaştı. Ocak'ta, geçen yıla göre yüzde 17.7 artış ile 48 milyon 420 bin 644 dolarlık ihracat gerçekleştiren tütün sektörü 4. sırada yer alırken, yüzde 16.5 artışla ve 228 milyon 127 bin 398 dolarlık ihracat yapan metal sektörü de 5. sıraya yerleşti.

Kayıt rakamlarına göre, Ocak'ta ihracatta en fazla düşüşün yaşandığı sektör, yüzde 68.1 ile zeytin ve zeytinyağı oldu. Geçen yıl Ocak'ta 9 milyon 736.9 milyon dolar olan zeytin ve zeytinyağı ihracatı, bu yıl 3 milyon 97.4 bin dolara geriledi. İhracatta en fazla düşüşün yaşandığı ikinci sektör yüzde 37.9 ile canlı hayvan ve su ürünleri, üçüncü sektör ise yüzde 28.7 düşüş ile yaş meyve ve sebze oldu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır