kapat

03.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bravo Kocaeli
Kocaeli depreme rağmen vergi borcunun yüzde 97.5'ini ödedi. Sakarya ise borcunun üçte birini ödeyemedi. Vergi gelirlerinin yüzde 42'si İstanbul'dan

Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı 1999 yılı gelir-gider bilançosu, Türkiye gerçeğinden çarpıcı tabloları da gün ışığına çıkardı. Geçtiğimiz yıl toplanan vergi gelirlerinin yüzde 42.1'ini tek başına İstanbul ödedi. İstanbul, devletten aldığı yatırım ve diğer harcamaların yaklaşık 4 katını vergi olarak fazlasıyla verdi. Depremle sarsılan Kocaeli, vergi tahsilatının en yüksek olduğu iller arasında yeralmayı başardı. Sakarya'nın, vergi borçlarının üçte birini ödeyemediği görüldü. Vergi tahsilatında sınıfı geçemeyen iller arasında Karabük, Sivas, Bilecik ve Adana dikkati çekti.

Sakarya'da vergi gelirleri tahsilat oranı yüzde 65.70'te kaldı. 52.3 trilyon lira borcu olan Sakarya ancak 34.3 trilyon lirasını ödeyebildi. Karabük, Sivas, Bilecik, Adana, Afyon, Balıkesir ve Antalya dikkati çekti. En çok vergi ödeyen iller sıralamasında ikinciliği Ankara (2 katrilyon 187 trilyon lira), üçüncülüğü Kocaeli (2 katrilyon 182 trilyon lira), dördüncülüğü İzmir (933 trilyon lira) aldı.

Harcamalara yeni düzen
Malİye Bakanlığı, kamu harcamalarını disiplin altına alacak, kuruluş bazında performans kriterleri içeren yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Bayındırlık Bakanlığı'nın da katıldığı çalışmalarda, Devlet İhale Kanunu yeniden ele alındı. Hazırlıkları son aşamaya gelen tasarılar Bakanlar Kurulu'nun gündemine getirilecek.

2000 yılına damgasını vurması beklenen "Harcama Reformu" 5 esasa dayanacak:

1- FONLAR: Mali disiplini bozduğu gerekçesiyle eleştirilen fonlar tasfiye edilecek. 61 bütçe içi fondan 20'si Şubat ayının sonuna kadar, 25'i Ağustos ayı sonuna kadar, 16'sı ise 2001 yılı Haziran ayına kadar kaldırılacak. Bu fonlar, bütçe gelirleri içine alınacak.

2- KAMU TAŞITLARI: 2000 yılı bütçesine konulan ve 4 bin 500 civarında yeni aracın alınmasını öngören ödeneğin kullanımında titiz davranılacak. Emniyet hizmetleri, ambulans ve zırhlı güvenlik araçlarının dışındaki tüm araç alımları için Maliye Bakanlığı, kuruluşlardan gerekçeli açıklama isteyecek. Makam aracı kullanımı sınırlanacak. Özel araç kiralanmasına kolaylık getirilecek.

3 - BİNA ALIMLARI: Yeni bina ve demirbaş almak yerine, kendi aralarında takasa gidilmesi teşvik edilecek. Bütçeye konulan hükmün uygulama esasları Bakanlar Kurulu kararına bağlanacak. İhtiyaç sahibi kurumlarla, ihtiyaç fazlası malzemesi bulunan kuruluşlar birbirleri arasında devir yapacak.

4- KISA VE ETKİN BÜTÇE: Bütçe Kanunu ile ilgili olmayan düzenlemeler kanun metninden çıkarılacak. Bütçe, devletin gider esasları ile gelir toplama dayanaklarının yeraldığı çerçeve bir metun haline getirilecek.

5- İHALE MODELİ: İhale Kanunu yeni baştan ele alındı. Mal ve hizmet alımlarına ilişkin bölümü Maliye Bakanlığı, yapım işleri bölümünü Bayındırlık Bakanlığı hazırladı. Her iki bakanlığın ortak çalışması ile şekillendirilen yasa taslağı Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Buna göre,

* Uygulama projesi bulunmayan işler ihaleye çıkarılamayacak.

* Uzun yıllara yayılan ve yeterli ödeneği bulunmayan işler ihaleye çıkarılmayacak.

* Uygulama projesi yapılan işlerde "anahtar teslimi götürü bedel", ihaleden önce uygulama projesi yapılmayan işlerde "teklif birim fiyat alma", diğer işlerde ise "götürü bedel" uygulamalarıyla ihaleye çıkılacak.

* Birim fiyatlara dayalı keşiflerle ihaleye çıkılmayacak. Projeler, süresi içinde, keşif artışı olmaksızın bitirilecek.

* Mali ve teknik teklif, ihale komisyonuna birlikte verilecek, değerlendirmeyi sadece ihale komisyonu yapacak. Ayrıca yeterlilik komisyonları kurulmayacak.

Fatih ATİK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır