kapat

03.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Borsayı kim düzeltiyor?
Borsada son üç günde yatırımcıların kağıt üzerinde de olsa zararı 1.6 milyar doları buldu. Borsa dün de yüzde 1.85 gerileyerek 16.040 puana indi

İMKB'nin son üç gündür biraz keskin de olsa süren kâr satışları yatırımcıya toplam 1.6 milyar dolara mal oldu. Endeks dün de düşüşünü sürdürdü ve yüzde 1.85 gerileyerek 16.040 puana indi. Gün içinde yüzde 7'lik marjda dolanan borsada tam bir düzeltme dönemi yaşıyor. 3 günde İMKB'de yatırımcıların tasarruflarının kağıt üzerinde göstergesi olan halka açık kısmın piyasa değeri 25.5 milyar dolardan, 23.9 milyara gerildi.

NE OLUYOR?
Peki üç gün önce borsa 18.172 endekse ve 128.3 milyar dolar piyasa değerine sahipken, neden 16.040 endeks ve 114 piyasa değerine geriledi? Borsacılara göre düşüş, yurtdışından işlem yapan bazı 'bıyıklı' yabancıların, kendi kağıtlarında işlem yapan bazı şirket sahiplerinin kâr realizasyonlarından kaynaklandı.

Bu satışlar için 'ocak ayı enflasyonu yüksek çıkacak, yeni beklenti yok, fiyatlar çok şişti' gibi doneler kullanıldı. Bu arada JCR Türkiye'nin notunu yükseltti, Ocak ayında ihracat arttı ama satışların önünün bu olumlu haberler kesemedi. Bu büyük yatırımcıları tedirgin eden bir başka gelişme bu yıl içerisinde 5-7 milyar dolar arasında olması beklenen kamu ve özel sektörün halka arzlarıydı. Özellikle Tüpraş'ın yüzde 15'inin satılacağının açıklanması tedirginliği arttırdı.

Bu arada borsanın bazı büyük oyuncuları ellerinde kalan bazı banka hisselerini çıkarmaya karar verdi. Ve 'bankaların dönemi bitti' donesini kullanarak endeks üzerinde etkili büyük banka hisselerinde satış yapmaya başladılar. Nitekim son 3 günde dört büyük banka, borsadaki 2.132 puanlık düşüşün yüzde 40'ına neden oldu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır