kapat

03.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Önal: Üç ay sabredin
Devlet Bakanı Önal enflasyonda acele yorum yapılmamasını, fiyatların üç ay sonra düşüş eğilimine gireceğini, inişin haziranda hızlanacağını söyledi

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, Ocak ayı enflasyon rakamları konusunda aceleci yorum yapılmaması gerektiğini söyledi. Önal, "Enflasyonda iniş eğilimi 3 aydan sonra gerçek anlamda düşüş ise 6. aydan sonra hissedilecek" dedi.

2000 yılının ilk enflasyonunun, sonraki aylar için gösterge kabul edileceği yönündeki yorumları "aceleci" bulduğunu belirten Önal, görüşlerini şöyle özetledi:

"Enflasyonu indirme programı sabır ve kararlılık ister. Ocak ayındaki fiyat gelişmeleri için öncelikle 1999 yılının Aralık ayına bakmak gerekir. Aralık ayında kamu ürünlerinin fiyatlarına hiçbir müdahale olmaksızın zamlar yapıldı. Bu fiyat ayarlamalarının Ocak ayına yansıyan yönleri olacaktır.

İkincisi, Ocak'ta yüklü miktarda tarımsal ödeme yapıldı. Sadece fındık için 90 trilyon ödendi. 'Bunu yapmam' diyemezsiniz. Sosyal nitelikli harcamalardır. Tarım ödemelerinin de tüketici fiyatlarına etkisi olacaktır.

Üçüncü olarak, yılların enflasyonla yaşama alışkanlığının bir ayda kırılacağını düşünmemek gerekir. Şu ana kadar geçmişte yapılamayan hukuki altyapı düzenlemelerini tamamladık. Ülkeye 3 yıllık perspektif içinde her alanda hedefler verdik. Ancak gelir getirici işlere yeni fırsat buluyoruz. Gerek geçen yıl çıkarılan vergi paketinin gerekse özelleştirmelerin gelir etkisi ilerleyen aylarda görülecek. Bu nedenle enflasyonda düşüş eğilimi ilk 3 aydan sonra kendini belli edecek. Enflasyonun gerçek anlamda inişi ise 6. aydan sonra hissedilecek."

Bankaları kesip bİçeceğiz
Recep Önal, Japon kredi kuruluşu JCR'nin Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesinin bir ilk adım olduğunu, programın ilerleyen aylarında kredibilitenin artmaya devam edeceğini vurguladı ve sözü Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndaki bankalara getirerek, şu bilgiyi verdi:

"Fon'daki bankalara ne yapılacağı aslında Bankalar Kanunu'nda belli. Kesip-biçme modelini uygulayacağız. İyi aktif kötü aktif ayrımını yapacağız. Bu ayrım yapıldıktan sonra alacakların tahsili için bir ayrı şirket kurulabileceği gibi mevcut bankalardan birine de görev verilebilir. Fon'daki bankaları sıfır noktasına getireceğiz ve bu noktadaki değeri üzerinden satışa sunacağız. Yabancıların ilgisi de bizim memnun ediyor. Dünya Bankası'ndan uzmanlar geldi. Bizim ekiple çalışacaklar. Ay sonuna doğru kesin tablo ve şatış yöntemi netlik kazanır."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır