kapat

03.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Oral seks de AIDS nedeni
AIDS hastalığı bugüne kadar güvenli olduğu düşünülen oral seksle de bulaşıyor. Hastaların yüzde 6'sı hastalığa bu yolla yakalandı

AIDS'e yol açan HIV virüsünün sanılanın aksine oral seks yoluyla da bulaştığı belirlendi. Atlanta'daki Hastalık Kontrol Merkezi ve San Francisco'daki California Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar oral seks yapma sıklığına bağlı olarak virüse yakalanma riskinin arttığını ortaya çıkardı. 1996-1999 yılları arasında AIDS hastası 122 kişi üzerinde yapılan araştırmalar HIV virüsünün hastaların yüzde 6'sından fazlasına oral seks yoluyla bulaştığını gösterdi. Araştırmadan çıkarılan bir başka sonuç da bütün erkeklerin oral seksin daha az risk taşıdığına inanması.

1910'DA ÇIKTI
Virüsün oral yolla nasıl bulaştığı konusunda ise araştırmalar sürüyor. Hastalık Kontrol Merkezi AIDS araştırmlaları bölümü şefi Helene Gayle araştırmanın sonuçlarının tek güvenli seksin sağlıklı bir partnerle sürdürülen tekeşli ilişki olduğunu bir kez daha ortaya çıkardığını belirtti.

Öte yandan bilgisayarla yapılan araştırmalar HIV virüsünün ilk kez 1910'larda ortaya çıktığını gösterdi. Analiz, Amerika'nın New Mexico eyaletindeki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'nda genetik verilerinin bilgisayara yüklenmesiyle yapıldı. Bu ilk görülen virüse "HIV Eve" adı verildi.

AIDS'in genetik tarihi araştırmasını yapan Bette Korber virüsün insanlarda ilk ortaya çıkışının ise 1910 ile 1950 yılları arasında görülmüş olabileceğini belirtti. AIDS özellikle Afrika kıtasında yılda milyonlarca insanının ölümüne yol açıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır