kapat

03.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cengiz Han'ın izinde
Amerikalı 4 bilim adamı Cengiz Han'ın mezarını bulmak için Moğolistan'a gidiyor. Bilim adamları "tarihin en büyük sosyal organizatörü" olarak tanımladıkları liderin kitabını bulmaya çalışacak

Amerikalı bir grup Cengiz Han'ın mezarını bulmak amacıyla Moğolistan'a gidiyor. 67 yaşında Chicago'lu bir avukatın liderliğini yapacağı kaşifler gurubu bu yaz çalışmalarına başlayacak. Kendisini amatör tarihçi olarak tanımlayan Maury Kravitz, yaşı ve fiziki durumunun kendisine engel olacağını bildiği için bir tarih profesöründen de yardım istedi.

13'üncü asırda yaşamış olan fetihçi Timüçin veya tarih kitaplarındaki ismi ile Cengiz Han için Kravitz, "Orta Asya'dan kalkıp gelen barbar, cahil bir adam, oğlu ile birlikte dünyanın yalnızca dörtte birini işgal etmekle kalmamış aynı zamanda dünyanın sosyal açıdan en önemli ve büyük lideri olmuş bir kişi. Bu kişinin nasıl bu işi becerdiğini bulmak bizler için önemli. Gerçekte batı tarafından önemsenmeyen Ortaasya tarihi de böylece ortaya çıkacak" dedi.

Cengiz Han'ın yaptıklarının uygulamalarının dünyayı nasıl değiştirdiğini sergilemeye çalışacaklarına işaret eden Maury Kravitz, kendisinin arkeolojik kazıların yanısıra sosyal araştırmalara eğileceğini belirtti. Kazıların önümüzdeki üç yılın yaz mevsimlerinde de devam edeceğini anlatan yetkililer, araştırma çalışmalarını Chicago Üniversitesi tarih profesörü James Woods'un koordine edeceğini ifade etti. Amerikan ve Mongol iki ülkeden bilim adamlarının katılacağı çalışmalarda Mongol bilim adamlarının ender bulunduğunu öne sürdükleri bir kitap, 'Mongolların Gizli Tarihi' adlı kitapta Cengiz Han'ın eylemlerinin yazılı olduğuna inandıkları ve bu kitabı bulmaya çalışacakları da kaydedildi.

James Woods, bu amaçla Cengiz Han'ın doğum yeri de dahil birçok alanda kazılar yapacaklarını Mongol imparatorun MS 1206 tarihinde başa geçişi ve hayatındaki önemli dönüm noktalarında bulunduğu her yerde araştırma yapıp hem Moğolların Gizli Tarihi kitabını hem de Cengiz Han'ın mezarını bulmaya çalışacaklarını belirtti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır