kapat

03.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dünya Avusturya'yı terk ediyor
AB ırkçı partiyi iktidar yapan Avusturya'yı tecrit ederken tüm dünyaya da şu dersi veriyor: Radikal partileri iktidara getiren ülkelerin Avrupa'da işi yok...

Avusturya uluslararası toplumdan tecritle karşı karşıya. Liderliğini faşist Jörg Haider'in yaptığı Özgürlük Partisi ile muhafazakar Halkçı Parti'nin koalisyon hükümeti kurmak üzere anlaşmasına tepkiler gittikçe büyüyor. Şimdi tüm gözler, koalisyon anlaşmasına onay vermesi gerekli olan Cumhurbaşkanı Thomas Klestil'de.

5 yıldır Avrupa Birliği üyesi olan Avusturya'da ırkçı politikalarıyla dikkat çeken Jörg Haider'in hükümete taşınması, ülkenin bir anda Birlik'ten dışlanmasına neden oldu. AB Komisyonu, ırkçı parti iktidara gelirse, Avusturya ile ikili anlaşmaların ve görüşmelerin askıya alınmasına ve Avrupa başkentlerinde sadece teknik düzeyde temsil edilmesine karar verdi.

DERS OLDU
AB, özgürlük, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerini hiçe sayan radikal bir partinin iktidara gelmesini kabul etmiyor. Parti, demokratik bir seçimden çıktığı için siyasi ve hukuki meşruluğunu savunsa da, AB tarafından kabul görmeyeceği Avusturya örneğinde ortaya çıktı. Çünkü AB, Hitler'e hayranlığı ve Naziler'e yakınlığı ile bilinen Haider'in iktidara geldiği takdirde, AB'deki diğer ülkelerin güvenlik ve istikrarını tehdit edeceğini önceden görerek önlem almaya çalışıyor. Demokratik ve özgürlükçü olmadığını daha önce verdiği demeçlerle kanıtlamış olan Haider'e karşı demokrasiyi sağlama alıyor.

AB'nin radikalizm karşısında aldığı bu önlem, ileride bir AB üyesi olacak Türkiye'ye de örnek teşkil ediyor. Hükümete radikal İslamcı ya da ırkçı bir partinin gelmesi, AB'nin Türkiye ile arasındaki bağı bir anda koparması anlamına geliyor. AB'ye göre radikal tezler savunan bir hükümet komşularına da, ortaklarına da tehdit oluşturmaya başlıyor.

YAPTIRIM TEHDİDİ
Radikalizme karşı çıkan sadece Avrupa Birliği değil. Amerika da Haider'in iktidara gelmesi durumunda Avusturya'ya yaptırım uygulanmasının gündeme geleceğini duyurdu. Önceki gün Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Haider, iktidara gelmeden önce bir şey söylemenin çok erken olduğu ancak ekonomik yaptırımların gündeme gelebileceği ve ikili ilişkilerin yeniden gözden geçirileceği mesajı verildi. Bu arada, New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, Jörg Haider'le yemek yemekle suçlandı.

İsrail de en sert tepkiyi veren ülkelerden biri oldu. İsrail Başbakanı Ehud Barak, Haider'in iktidara gelmesi durumunda, büyükelçisini geri çekeceğini açıkladı. Avusturya'da yaşayan Yahudi toplumu, kendilerini tehdit altında hissettiklerini açıkladı. Haider'in seçim zaferinden sonra, Avusturya'daki Yahudi işadamları ülkeyi terk edebileceklerini açıklamışlardı.

Özgürlük Partisi, geçen Ekim'deki seçimlerden yüzde 27 oy aldı ve Ocak ayındaki kamuoyu yoklamalarında da puanını yüzde 31'e yükseltti.

AB bizi ilgilendirmez

Neu Kronen Zeitung:
Halkçı Parti ÖVP ile Özgürlük Partisi (FPÖ) hükümet paketini Cumhurbaşkanı'na verecekler. Dıştan gelen aşırı tepkiler nedeniyle Cumhurbaşkanı Klestil, durumu tekrar değerlendirip Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ)'ne hükümet kurma görevi verebilir.

Kurier:
Halkçı Parti lideri Schüssel ve Jörg Haider, bütün dünyaya karşı hükümeti kurmak için harekete geçtiler. Koalisyon paketini Cumhurbaşkanı'na sundular. Hükümeti kurmakta kararlılar. Amerika ve AB ülkelerinin boykot etmeleri onları pek fazla ilgilendirmiyor.

Die Presse:
Amerika ve AB ülkelerinin alarmda olduğu başlığını attı. Koalisyon paketinin dün bitirip Klestil'e sunulduğunu yazan ayrıca Haider'in yorumuna da yer veren gazete eşit orandaki iki büyük partinin hükümeti kurması ve Başbakan'ın değişmesi gerektiğini söylediğini yazdı.

AVRUPA'da 28 Şubat mı?

Güngör Mengi- SABAH
Demokrasi artık iktidar oluyor. Kendisini yıkmaya yönelik hareketleri tasviye ediyor. AB'nin yaptığı da budur. AB şunu söylüyor: "Sandıktan bir parti ezici bir çoğunlukla çıksa bile bu partinin demokrasiyi ve insan haklarını kendine göre yeniden tarif etme hakkı yoktur..." Fazilet Partisi buna rağmen, AB'yi desteklediğini söylesin samimiyetini anlayayım.

Fehmi Koru- Yeni Şafak
T ürkiye'de 28 Şubat döneminde Avrupa, gereken tepkiyi göstermedi. AB, seçimi kazanmış bir partinin başa gelmemesini istediğini söylemiyor, silah zoru da yok. Haider'in koalisyona girmesi konusunda fikrini söylemek herkesin hakkıdır. Eğer Türkiye'de de 28 Şubat yalnızca sözlerde kalsaydı eleştirilebilirdi. Bu nedenle ikisi arasında bir benzerlik görmüyorum.

Bekir Coşkun- Hürriyet
AB, ırkçı akımlara izin vermek istemiyor. Çünkü bunun faturasını yakın tarihte ağır bir şekilde ödedi. Irkçı bir liderin başa gelmesinin anlamını biliyor. AB'nin tepkisi, haklı bir korkuya dayalı. Türkiye için bu farketmez. Türkiye'de ırkçılık alkışlanır, biz bunun farkında değiliz.

Oya Akgönenç- FP
FP orta şeritte giden bir merkez partisidir. Bizim partinin bu konuyla herhangi bir ilgisi yok. Çünkü aşırı bir parti değiliz. Biz bir merkez partisiyiz. O kadar ortadayız ki, ha DYP ha ANAP... Bizde ne bulacaklar? Hiçbir endişemiz yok."

Turhan Alçelik- FP
Bizim aşırılıkla zerre kadar ilgimiz yok. Bu yüzden AB'nin bu tavrı konusunda da herhangi bir endişede değiliz. Bizim AB'nin tavır aldığı şekliyle o tür aşırılıklarla kesinlikle ilgimiz yok. Biz Türkiye'nin tam merkezindeyiz.

Hakkı Devrim- Radikal
Bence bu, AB'nin bize karşı gelecekteki tavırlarının provası. Benzeri bir durumda bize daha sert tepkiler gösterecektir. AB'nin ana umresi, demokrasiyi korumaktır.

Bülent Akarcalı- ANAP
Yanlışlıkları sürekli olarak AB dışında arayanlar, Türkiye ve benzeri ülkeleri hedef alanlar Avusturya gerçeğiyle karşı karşıyalar. Fransada'ki ırkçı Le Pen ve Almanya'nın da neonazilerinin gelişmesini görmezden gelenler şimdi bunun faturasını cayır cayır ödüyorlar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır