kapat

26.01.2000
Anasayfa
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Koman konuştu
MİT eski Müsteşarı emekli Orgeneral Teoman Koman, Hizbullah'ı kolladığı ve "Güneydoğu'da masum dindar vatandaşların kendilerini PKK'dan korumak için kurduğu bir düzen" şeklinde tanımladığı iddialarına şu yanıtı verdi: Ben deli miyim?

Türkiye'de Hizbullah örgütü faaliyetlerinin başladığı yıllarda MİT müsteşarı olarak görevde bulunan ve daha sonra "Güneydoğu'daki Hizbullah'ın dindar vatandaşların kendini PKK'dan korumak için kurduğu bir düzen olduğunu" söylediği iddia edilen Teoman Koman'ı Hizbullah konusundaki bilgileri kendi ağzından dinlemek üzere aradım.

Söze "Böyle bir tanım yapmasının imkânsız olduğunu" söyleyerek başlayan Koman şöyle devam etti;

"Bunun söylemek için deli olmam lâzım. Bir yandan 28 Şubat'ın baş aktörü gösterileceğim, bir yandan elimdeki bütün imkânlarla irticaya karşı çıkacağım, bir yandan da "irtica”" bile demeye dilim varmıyor, böyle bir örgüt için "Saf, dindar vatandaşların kurduğu masum bir teşkilat" diyeceğim. Masum, dindar vatandaşlar nasıl bu kadar organize olup, böyle bir keşkilat kurabilir? Diğer taraftan ben koruculara, Özel Tim'e bile karşı olurken, devletin teşkilatlarına karşı çıkarken bunlara nasıl cevaz veririm?

MAFYA TEHLİKESİ
- Özel Tim'e neden karşısınız?

- Bunlar hukuku zorlayan şeylerdir. Özel teşkilatlar gelecekte bir gün mutlaka mafyalaşır. Silah gücü öyle bir güç verir ki terk edemezler. Böyle düşünen bir insanın ise kontrol edilemeyecek bir teşkilatı savunması mümkün değildir.

- Bu sözü neden size atfetmiş olabilirler acaba?

- Gazetecilerle yaptığım yemekli bir sohbette söylediğim iddia ediliyor ama o toplantının bende bantları var. "Not almanız güç olur" diyerek banda aldırmıştım, buna rağmen kendi teybini çalıştıran ve not alanlar oldu. İddia edenler söylediklerini ispat etseler de görsek. Onlar ispat edemezler ama ben aksini ispat edebilirim. Olsa olsa böyle bir şey ortaya atıldığında "savunma amaçlı" sözüyle alay etmek için söylemiş olabilirim.

- Bunu ileri sürenler "derin devlet"i kastediyor olabilirler mi?

- Masum vatandaşların böyle bir teşkilat kurması zor. Masum olmayan vatandaşlar teşkilatlanabilir, o zaman da bu işlere devlet kesinlikle girmez. Girerse bu çetecilik olur. Bir iki olayı örnek alıp bu sonuçları çıkarmak yanlıştır. Bunlar doğru lâflar değil.

SUSURLUK SENARYOSU
- Susurluk olayının açıklığa kavuşturulamaması bu şüpheleri perçinledi sanıyorum.

- Susurluk olayında açığa çıkmayan ne var ki?

- Yakalananların hepsi serbest bırakıldı, bağlantılı isimler korundu filân biliyorsunuz...

- Bunlar devleti `derin' görmek isteyenlerin uydurduğu senaryolardı. En iyi senaryolar, bizde yazılıyor ama en iyi filmler Hollywood'da yapılıyor nedense..

2 TÜR HİZBULLAH VAR
- Sizin MİT müsteşarı olduğunuz dönemde Hizbullah'ın ne gibi faaliyetleri vardı? "İki tür Hizbullah var, biri İran'daki, biri Güneydoğu'da ki" demiştiniz, bunu biraz açar mısınız?

- Ben 1992 senesinde müsteşarlıktan ayrıldım. O yıllarda bizdeki Hizbullah örgütünün adı vardı, şüpheler vardı ama net bilgiler yoktu. İki tür Hizbullah örgütü olduğu doğru; biri İran'daki, diğeri Lübnan bağlantılı olanı. Lübnan'daki İran destekli Hizbullah halen devam ediyor.

- Acaba Türkiye'dekiler de oralardan destek alarak mı faaliyet gösteriyorlar?

- Bizdeki onların devamı veya şubesi değildir. Ama irtibat kurulmuş ve Filistin kamplarına gidip eğitim görenler gibi oralara gidip öğrenmiş olabilirler.

- Suriye'de de gizli servis 13 Aralık 1999'dan başlayarak şehirlerde ve köylerde 800 kişiye yakın Hizbullah taraftarını tutuklamış. Tutuklamalar sırasında şiddet olayları yaşanmış. Türkiye'yle aynı sıralarda orada da yakalanmaları tesadüf mü acaba?

- Bilemem. Bu konuda bir yorumda da bulunamam.

RUHAT MENGİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır