kapat

21.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Apo, İmralı'dan taşınsın mı?
ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın ortaya attığı bu öneri iki bakanı karşı karşıya getirdi. Adalet Bakanı: "İmralı'da kalsın" İçişleri Bakanı: "Taşınsın" diyor

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın tartışmaya açtığı, "Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan cezaevine nakledilmesi" önerisi, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ı yeniden karşı karşıya getirdi. Yeraltı dünyasının ünlü ismi Alaattin Çakıcı'nın sorgulanması konusunda görüş ayrılığına düşen iki bakan, Abdullah Öcalan'ın yeri konusunda da iki farklı görüşün temsilcisi oldular.

DSP'li Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "İmralı, Abdullah Öcalan için en güvenli yerdir. Bir başka yere nakline gerek yoktur" dedi.

İçişleri Bakanı Tantan, SABAH'ın sorusu üzerine, İmralı tartışmasında Genel Başkanı Yılmaz'ın yanında yeralarak, Türk'e karşı çıktı. Tantan, "Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan alınarak normal bir cezaevine konması gerekir. Emniyet açısından hiçbir mahsur yoktur. Aslında baştan beri İmralı'da olmaması gerekirdi" diye konuştu. Tantan, "Hangi cezaevi daha uygun olur" sorusuna ise "Ona Adalet Bakanlığı karar verir" yanıtını verdi.

ANAP'ta seslendirilen ağırlıklı görüş, Öcalan'ın terör ve siyasi suçluların kaldığı Eskişehir Cezaevi'ne yerleştirilmesi yönünde oluştu.

BAHÇELİ İŞARETİ VERDİ
Apo'nun İmralı'dan taşınması fikrinin temelleri 12 Ocak'taki liderler zirvesinde atıldı. MHP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli, Öcalan'ın İmralı'yı PKK'nın siyasi karargahı olarak kullandığından şikayet ederek, Apo ile örgütü arasındaki bağın koparılmasını önerdi.

Bahçeli, Apo'nun açıklamalarının da sürekli olarak medyada yeralmasının önüne geçilmesini istedi. Bahçeli, "Bölücü eşkıyanın İmralı'dan adeta örgütüne talimatlar yağdırmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Bu husus, şehit aileleri başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızı rencide etmektedir. Bunu önlemeliyiz" dedi.

YILMAZ FORMÜLE ETTİ
ANAP Lideri Yılmaz ise Bahçeli'nin bu şikayetini somut bir öneri şeklinde kamuoyuna açıklayan lider oldu. Yılmaz, geçen Pazartesi günü partisinin Başkanlık Divanı toplantısında "Apo İmralı'dan alınsa daha iyi olur. Bu meseleyi Başbakana götüreceğim" dedi. Yılmaz'ın bu önerisine, üyelerin büyük bölümü destek verdi. Yılmaz, bu toplantıdan iki gün sonra da Genel Merkez'den ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine, Apo'nun İmralı'dan bir başka cezaevine nakledilmesi önerisini Ecevit'e ileteceğini kamuoyuna açıkladı.

Susmazsanız dava açılır
ABDULLAH Öcalan'ın, avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamalar, Adalet Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakan Hikmet Sami Türk, DGM Başsavcılıkları ile tüm illerin Cumhuriyet Başsavcılıkları'na gönderdiği genelgede, savunma göreviyle bağdaşmayan açıklamalarda bulunan avukatlar hakkında, "görevi kötüye kullanma" ve "görevi suistimal" suçlarında soruşturma başlatılmasını istedi.

Adalet Bakanlığı ayrıca, Öcalan'ın avukatları hakkında "meslek etiğine aykırı davrandıkları" gerekçesiyle, Baro'ya şikayette bulundu. Türk genelgesinde "Son günlerde basında bazı hükümlü ve tutuklu avukatlarının müvekkilleri adına yaptıkları, ancak takip ettikleri dava ile ilgili olmayan ve savunma göreviyle bağdaşmayan açıklamalarına yer verildiği görülmektedir" dedi ve şöyle devam etti:

"Avukatlık Kanunu'nun 34. maddesinde, 'Avukatlar yüklendikleri görevleri, bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık ünvanının gerektirdiği saygı ve güvene yakışır şekilde hareket etmekle yükümlüdürler' denmektedir. Kanunun 62. maddesinde ise 'Baroların kendisine verdiği görev ve yetkiyi ihmal veya kötüye kullanan avukat TCK'nin 230 ve 240. maddeleri gereğince cezalandırılır' hükmü yer almaktadır. Avukatlık görevinin yerine getirilmesi sırasında, yazılı ve görsel basın organlarına yapılan açıklamalarda suç unsuru bulunması durumunda, ilgili kanun hükümlerinin uygulanması konusunda gereken dikkat ve özenin gösterilmesini rica ederim."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır