kapat

21.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Piyasayı incitmeyiz'
ÖİB Başkanı Uğur Bayar, perakende piyasada hisse satmayacaklarını ama toptan pazarda talep gelmesi halinde fonlara satış yapabileceklerini söyledi

Önceki akşam NTV'de gündemdekiler programına konuk olan Bayar, borsacıların bir süredir merak ettiği konularda bilgi verdi. Özelleştirme öncesinde fiyatların çok yükseldiği buna karşılık fiyatların aşağı çekilmesi için idarenin hisse senedi satma gibi bir düşüncesi olup olmadığı yönündeki soruyu cevaplaayan Bayar şunları söyledi: "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı borsanın gelişimini zedelecek bir davranışta bulunmaz. Parekende piyasada mal satmayacağız, toptan satış piyasasında talep gelirse aradan fonlara satış yaparız, talepleri karşılarız."

İNTERNETTEN SATIŞ
Bayar, teklif alma süreci dün sona eren POAŞ'la ilgili de şunları söyledi: "Şirketlerin birçok değer tespit yöntemi var. Borsaya açık marketlerin değer tespit yöntemi var. Borsaya açık şirketlerin değeri de bir kriterdir. POAŞ da birinci teklifler alındıktan sonra ihale sonucu çıkacak fiyat bu ihaleye katılan grupların kendi değerlemeleridir. Fiyat, borsadaki değere benzeyecek mi, benzemeyecek mi göreceğiz. Borsa değerleri bazen muhtemel değerlerden ayrıcalıklı olabiliyor. Borsadaki şirketlerin değerlerinin belirlenmesinde de bazen başka faktörler de rol oynuyor. Örneğin; POAŞ, Tüpraş, Petkim halka açıklık oranı çok az olan şirketler. Bu durumda fiyat oynamaları da radikal oluyor. Yapacağımız satışlarla zaten halka açıklık oranlarını yükselteceğiz. Borsada bazen gelecek de satın alınabiliniyor. Örneğin Yahoo bir bilgisayar sayfası olmasına rağmen değeri 92 milyar dolar."

Uğur Bayar, Özelleştirme İdaresinin yapacağı satışlarda bu kez değişik yollarda izleneceğini belirtti. "Kredi kartlarından ve internetten satış gibi enteresan şeyler yapacağız" dedi.

Bayar, ekonomideki iyimser havanın devam edip etmeyeceği yönündeki soruya da şöyle cevap verdi:

"Aksamalar olabilir ama bunların genel tabloyu bozacağını düşünmüyorum. Ancak devlet rant dağıtır halden çıktığı zaman çekildiği kurumları denetleyecek komisyonları kurmalıdır. Bunların bağımsızca denetlenebilmesini sağlamalıdır. Enerji Kurulu ve Bankalar Üst Kurulu bunların birer örneğidir."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır