kapat

20.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Harrazi 'sema' ile mest oldu
İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, Konya'da Mevlana Türbesi ve müzesini ziyaret etti, sema gösterisi izledi

KONYA- Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in resmi davetlisi olarak Türkiye'de bulunan İran Dışileri Bakanı Kemal Harrazi önceki gün Konya'ya gelerek, Mevlana Türbesi'ni ziyaret etti. Konya Askeri Havaalanı'nda Vali Ahmet Kayhan tarafından karşılanan Harrazi, ilk olarak Dündar Otel'e geçerek onuruna verilen yemeğe katıldı. Yemek öncesi konuşan İran Dışişleri Bakanı Harrazi, "En büyük arzularımdan biri Konya'ya gelip Hz. Mevlana'yı ziyaret etmekti. İnşallah karşılıklı çabalarla İran'daki Mevlana aşıkları da Konya'ya gelir. Hz. Mevlana'yı bütün dünyaya tanıtmak için beraber çalışalım" dedi. Vali Kayhan da Harrazi'ye 10 gün süren Şeb-i aruz törenleri sırasında Konya'ya gelmesinin tanıtım açısından yararlı olacağını söyledi.

ZENGİN MENÜ
Harrazi onuruna verilen yemekte, menünün zenginliği dikkat çekti. Yemekte kremalı mantar çorbası, etli ekmek, peynirli börek, tandır kebabı, içli plav, yaprak sarması, salata, yoğurt, meyve, portakal suyu, cevizli ve fıstıklı sarma baklava yer aldı. Yemek süresince salonda tasavvuf musikisi çaldı.

Harrazi daha sonra Kültür Bakanlığı Konya Tasavvuf Topluluğu'nun sema gösterisini ilgi ile izledi. Gösterinin ardından topluluktaki ses sanatçılarından biri Kur'an okudu. Harrazi gösteri ile ilgili yorumunun sorulması üzerine "Mükemmeldi" dedi. Harrazi, "Sizi en çok ne etkiledi?" sorusuna ise "Hem müzik hem de dans. İkisi de çok etkileyiciydi" yanıtını verdi. Daha sonra Vilayet'e geçen Harrazi, Vali Kayhan'a Farsça olarak yazılmış 6 ciltlik Mesnevi hediye etti. Konuklara ikram edilen kekik çayına ilgi gösteren Harrazi "Buna benzer bir çay bizde de var. Safran çayı" dedi.

Harrazi buradan Şemsi Tebrizi'nin türbesine geçti. Konya programında son olarak Mevlana müzesine giden İran Dışişleri Bakanı, müzede yer alan tezhipli ve gümüş kutu içindeki mini Kur'an'ı beraberindeki resmi fotoğrafçısının fotoğraf makinesinin objektifini alarak inceledi. Müze müdürünün odasına geçen Harrazi'ye orijinal Mesnevi'nin tıpkı basımı ile Konya ile ilgili kitap broşür ve kasetler hediye edildi.

Bülent UZUN-Yıldız DURAK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır