kapat

20.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çeçenler Ruslar'ın iç işidir
İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi dün sabah İstanbul'da Conrad Otel'de, klasik batı müziği eşliğinde gazetecilerle kahvaltı etti. Bir saat kadar süren kahvaltıda İranlı bakan çok çarpıcı sözler sarfetti.

İşte Amerika ile ilişkilerden ve Ortadoğu ve Çeçenistan'a kadar birçok konuda İran'ın görüşleri:

ORTADOĞU BARIŞI: İsrail ile Suriye arasındaki görüşmelerde, barış süreci henüz başlamadı. Bir çıkmaza girmiş görünüyor. Biz bu konuya sıcak bakmıyoruz. İsrail her sözünü yerine getirse bile sıcak bakmıyoruz. Golan'dan çekilse bile sıcak bakmıyoruz. İsrail taahhütlerini yerine getirmiyor. Eğer 1967'de işgal ettikleri Golan'ı bırakırlarsa, bu iyi bir şey olacaktır. Mutlu bir olaydır. Ama bunlar, bizim İsrail'e tavrımızı değiştirmez. İsrail'i devlet olarak tanımıyoruz.

AMERİKA: Bu ülke yönetimi her şeyden önce İran'ın bölgede önemli ve güçlü bir ülke olduğunu görmezlikten gelemez. Son zamanlarda kendi dostları İran'a gelip ilişkileri geliştiriyor. Amerika ilerde tavrını değiştirmek zorunda kalacak. Biz şu anda ilişki yanlısı değiliz. Amerika tavrını değiştirirse, bizim fikirlerimiz de değişir.

ÇEÇENİSTAN'A SALDIRI: Bu konu Rusya'nın iç işidir. Bizim Ruslarla temasımız var. Onlara, İslam aleminin kaygı ve üzüntülerini söyledik. İslam Konferansı heyeti hali hazırda Moskova'da. Türk büyükelçisi de bu heyette. Ama Çeçenistan'da Müslümanlar öldürülüyor. Maalesef üzüntü ile bildiririm ki, canlarını kaybedenler, yerlerinden yurtlarından olanlar Müslüman.. Bu iş bir an önce bitmeli.. Buraya bir an önce insani yardım yapılmalı.

PKK: Bu konuda Türkiye ile İran arasında bir güvenlik komisyonu var. PKK'nın kökünün kazınması için iki ülke işbirliği yapıyor. Bizim Türkiye ile sınırımız çok uzun. Bu sınırı kullananlar olabilir. İki ülke arasında bilgi akışı devam etmeli. Sınır karakollarında kırmızı telefon kuruldu. Birbirleri ile anında konuşabiliyorlar.

DOĞALGAZ: Türk makamları bize projenin durdurulmadığını söylediler. Ama finansman zorlukları varmış. Biz hazırız. İlk etapta Erzurum'a kadar doğalgazın verilmesi hazırlığı sürüyor. Bizim sayemizde Türkiye doğalgaz konusunda tekelcilikten, tek kaynağa bağımlı olmaktan kurtulacak.

İranlı Bakan daha sonra Hatemi döneminde, İran'ın dış politikasında yaptığı değişiklik nedeniyle, komşu ülkelerin Tahran'a artık başka gözle baktığını, Türkiye ve İran'daki rejimlerin farklı olmasının iki ülke ilişkilerini etkilemeyeceğini, iki ülkedeki siyasi iradenin de ilişkilerin geliştirilmesini istediğini, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini, bölgede güvenlik ve istikrar için elele vermek istediklerini de söyledi.

Bakan ardından Türk medyasını "Çok çalışkan ve atılımcı yaklaşımları nedeniyle" de överek ülkesine davet etti.

İran'da yapılacak seçimlerin sonuçları çok önemli. Radikaller kendilerini korumak, reformcular öne geçmek istiyor. Bakalım sandıktan ne çıkacak?

Bu konuşmalar sırasında İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi'nin, Şubat ayında ülkesinde yapılacak seçimleri de düşünerek, sanki gerekli açıklıkta konuşamadığı izlenimini de aldığımızı da belirtelim.

SEDAT SERTOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır