kapat

18.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Deli Dumrul yasası
İçişleri Bakanı Tantan'ın hazırladığı Yerel Yönetimler Yasası yürürlükten geçerse, yoldan geçenden, sinemaya gidene, doğalgaz kullanandan otobüse binene kadar herkes vergi verecek

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, iktidar ve muhalefet temsilcilerinin yanı sıra büyükşehir belediye başkanlarıyla bir dizi görüşme yaptıktan sonra, uzun süredir üzerinde çalıştığı mahalli idareler yasa tasarısına son şeklini verdi. Tasarı bu haliyle Meclis'ten geçerse attığımız her adımda yerel yönetimlere vergi ödeyeceğiz. Belediyeler isterse, şehir içindeki özellikli yol, köprü, kavşak ve geçitlerden, otoyollarda ve Boğaz Köprüsü'nde olduğu gibi ücret alabilecek. Ayrıca, motorlu taşıtlar vergisinin yüzde 25'i kadar "yol yıpranma ücreti" tahsil edebilecek. Sinemadan otellere kadar birçok alanda da yeni vergiler getiriliyor.

RESMİ ARAÇLARA YOK
Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in isteği üzerine tasarıya eklendiği belirtilen yeni düzenlemeler şöyle:

* Tüm İl belediyeleri, karayollarının motorlu taşıtlarca kullanılması karşılığında o ilde resmi ve askeri taşıtlar hariç kayıtlı tüm taşıtların tonajlarına göre "Yol yıpranma ücreti" alabilecek. Bu ücret, araç için ödenen yıllık motorlu taşıtlar vergisinin yüzde 25'ini geçemeyecek. Tahsil edilen ücretler sadece yol yapım ve bakımında kullanılabilecek.

* Tüm il merkez belediyeleri, belediye sınırları veya mücavir alanlarda özellik arzeden yol, köprü, geçit ve benzeri yerlerin yeterli seviyede alternatif güzergah sağlanmak koşuluyla motorlu taşıtlarca kullanılması karşılığında Belediye Meclisince belirlenecek miktarda ücret alabilecek.

DİĞER VERGİLER
Bütçe gelirlerinden yüzde 8 oranında sağlanan gelire ek olarak Belediye ve İl Özel İdareleri'ne kaynak yaratmak amacıyla konulması planlanan ve tartışma konusu olan vergi oranları da netleştirildi. Yeni vergi oranları şöyle:

* Yerli ve yabancı film gösterimlerinden tahsil edilen vergi gelirlerinin yüzde 75'i, Sinema ve Müzik Sanatını Destekleme fonuna aktarılacak.

* 900'lü hatlar dahil telefon, özel mesaj servisi, aboneli TV servisi, teleks, faksmil, data, telefon kart ve jeton ücretlerinden yüzde 3 vergi alınacak.

* Doğalgaz ve LPG de havagazı gibi Elektrik ve Gaz Tüketim vergisi kapsamına alındı. Vergi oranı yüzde 1 olarak belirlendi.

* Çöp toplama ve yok etme işlemi, "yap-işlet-devret" modeline göre yapılabilecek. Bunun karşılığında Belediye Meclisi'nin belirleyeceği oranda vergi alınacak.

* Maden işletmelerinden mahalli idarelere yüzde 2 pay ayrılacak.

* Karayolu araçları ile şehirlerarası yolcu taşıma biletlerinden yüzde 3 vergi alınacak.

* Otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi tesislerde, yatak ücretinin yüzde 1'i kadar vergi alınacak. Öğrenci yurt ve pansiyonları, ordu evleri, kamu kampları vergiden istisna tutulacak.

* TRT ve özel TV kuruluşlarından tahsil edilen gelirlerin yüzde 10'u kurumca belediyeler payı, yüzde 10'u Sinema ve Müzik Sanatını Destekleme Fonu payı olarak ayrılacak.

* Soğuk ve sıcak maden suyu işletmelerinden yüzde 5 vergi alıncak.

KAÇAK YAPILAŞMA
Tasarı kaçak yapılaşmayı önlemek için de ağır hapis ve para cezaları getiriliyor. Gecekondulara su, elektrik, telefon ve kanalizasyon hizmeti yasaklanırken, kaçak hizmeti götüren kamu görevlilerine para cezası geliyor. Ayrıca, suçun şekline göre 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Ayrıca, Belediyeler ile Hazine, kendi arazileri üzerinde yapılan her türlü kaçak yapıya doğrudan el koyabiliyor. Belediyeler isterse, şehir estetiğine uymayan binaların dış boyasının değişmesini sağlayabilecek ve buna uymayanlara ceza kesebilecek. Ayrıca kaçak yapıları artık belediyeler değil, sahibi yıkacak. Belediye yıkarsa masrafı yüzde 20 fazlası ve yüzde 10 faizle tahsil edilecek.

CEZAYA DA ZAM
Belediye zabıtasının kestiği cezasının tavanı yükseliyor: 2 milyar liraya kadar para. 30 güne kadar kapatma cezası verecek. Belediye başkanı, genel sekreter, genel sekreter yardımcısı, başkan yardımcısı ve en üst zabıta yetkilisi cezayı gerektiren suçların işlenmesi halinde, suçu bizzat gördüklerinde 200 milyon liraya kadar para cezası ve 7 güne kadar işyerini kapatma cezası verebilecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır