1998 zararı 137 trilyon olan ve her yıl ortalama 600 milyon dolar zarar eden Devlet Demiryolları'nda 1985'te başlayan yeniden yapılanma, AB'ye adaylığın tescillenmesi ile hız kazandı.
Yeniden yapılanmada özel sektör ile işbirliği için girecek olan TCDD, aralarında Ankara ve Gaziantep'in de bulunduğu 7 organize sanayi bölgesine, gümrük biriminin de yer alacağı terminaller yapacak. Organize sanayi bölgesinden vagonlara yüklenecek ürünler demiryolu ile limanlara gelecek. Yük, limandan da gemilerle ihraç edileceği ülkeye gidecek.
TCDD, Türkiye'deki 41 organize sanayi bölgesinin taşıma potansiyelini, demiryolundan uzaklığını araştırmış. 13 merkezde etüdler tamamlandıve fizibl bulunan Ankara, Konya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Denizli, Kayseri, Balıkesir OSB'de terminal yapılmasına karar verildi.
TCDD, daha sonra bu bölgelerde terminal inşaatlarına başlanmasını planlayarak yatırım programına aldı.
TCDD özel sektör işbirliğinde ilk olarak Gaziantep OSB'de Konteyner Kara Terminali yapılmasına karar verdi. Terminal için Başbakanlık'tan izin alan TCDD ihale açtı ve kazanan firma ile sözleşme imzadı. Terminalin yapımı için inşaat mevsimi bekleniyor.
Yeniden yapılanmada amacın alt yapı ile işletmeyi ayırmak olduğunu söyleyen TCDD Genel Müdürü Hasan Mollaoğlu, "Dünyada da böyle" dedi. Mollaoğlu, Avrupa'da tüm ülkelerin yeniden yapılanmalarını ve alt yapılarını tamamlayıp elektrikli trene geçtiklerini vurgulayarak, "TCDD'yi yeniden yapılanma ile daha dinamik bir yapıya kavuşturuyoruz" şeklinde konuştu. Yeniden yapılanma içinde özelleştirmeye ağırlık verildi ve banliyöler belediyelere devredilmeye başlandı. İzmir ve İstanbul ile devir prokolü imzalandı, Ankara ile görüşmeler sürüyor.