kapat

18.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Zeytinyağımız üste çıkacak
ABD'ye giren zeytinyağlarında menşei belirtilecek. Artık İtalya ve İspanya, Türkiye'den aldığı zeytinyağına "Made in Turkey" yazacak

Zeytinyağında uzun yıllardır devam eden karanlık günler sona eriyor. 1999'da zeytinyağı ihracatında yaşanan patlamanın ardından bir başka sevindirici haber Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'nden geldi. Alınan bir kararla dünyanın en büyük pazarlarından Amerika ve Kanada'ya girecek olan zeytinyağlarına menşei belirtme zorunluluğu getirildi. Böylece İtalya ve İspanya, ABD ve Kanada'ya ihraç ettikleri zeytinyağı şişelerine "Made in Turkey" yazmak zorunda kalacak. Bu ise Türk üreticilerine inanılmaz bir pazar yaratacak.

DEV KAPI AÇILIYOR
Türkiye'nin en büyük zeytinyağı ihracatçısı Lio Yağ Sanayi'nin ortakları Ragıp Arsan ve Şevket Aksoy, Amerika zeytinyağı pazarının Türkiye için inanılmaz potansiyel barındırdığını, bu kuralla kalite olarak çok önünde olduğumuz İtalya ve İspanya'yı ihracatta da sollayacağımızı ifade etti.

ABD'de zeytinyağı tüketim trendinin inanılmaz bir hızda gittiğini söyleyen Ragıp Arsan, son 10 yılda tüketimin yüzde 80 arttığını, buna karşılık hala evlerin sadece yüzde 25'ine zeytinyağı girdiğini belirtti. Arsan'a göre Avrupa'ya zeytinyağı ihracatında yaşanan en büyük sorunlardan birisi, Gümrük Birliği çerçevesinde zeytinyağının tarım ürünü kabul edilmesi. Bu nedenle gümrük muafiyetinden yararlanamadıklarını belirten Arsan, işlenen bir ürün olduğu için sanayi ürünü olarak kabul edilmesi gerektiğini anlatıyor.

İç piyasaya 1999 yılında girdiklerini söyleyen Şevket Aksoy ise, geçen yıl 45 milyon dolar olan ihracat rakamını 2000 yılında 55 milyon dolara taşımak istediklerini dile getirdi. Türkiye'de zeytinyağı tüketiminin hala kişi başına yıllık 1 kilo olduğunu belirten Aksoy, bu oranın İspanya ve Yunanistan'da 14 kilo, İtalya'da 12 kilo olduğunu ifade etti.

Zeytinyağının püf noktaları
* Hijyen ve üretim koşulları çok önemli. Bu nedenle mümkün olduğu kadar markalı zeytinyağı kullanmakta fayda var.

* Şişenin dibinde tortu kalmamalı. Kalıyorsa iyi işlemden geçirilmemiş demektir.

* Ağzınıza aldığınızda boğazınızı yakmamalı. Yakıyorsa asit oranı yüksek ve sağlığa zararlıdır.

* Renk bölgeden bölgeye değişir. Ancak açık sarı olması çok beklediği anlamını taşır. Bu fazla iyi olmadığını gösterir.

* Zeytinyağının saklandığı yer ışık almamalı, oda sıcaklığında olmalıdır.

Kozmetikte zeytinyağı damgası
Lio Yağ Sanayi sadece ihracata değil, kozmetiğe de zeytinyağının damgasını vurmaya niyetli gözüküyor. Hem sağlık hem de güzellik konusunda zeytinyağı efsanesini yaratmak isteyen iki ortak Ragıp Arsan ve Şevket Aksoy'un 2000 yılı planları arasında zeytinyağı sabunu, nemlendiricisi, şampuanı ve vücut jeli üretmek var.

Doğallığa doğru ciddi bir akım olduğunu dile getiren Arsan ve Aksoy, bunun için zeytinyağının mükemmel bir hammadde olduğunu düşünüyorlar.

Lio Yağ Sanayi'nin önümüzdeki aylarda gerçekleştirmek istediği bir başka plan ise halka açılmak. Günümüzde başarılı bir şirket olmanın iki koşulunun sermayeyi tabana yaymak ve şirket birleşmeleri ile güçlenmek olduğunu söyleyen Ragıp Arsan ve Şevket Aksoy, 2000 yılı içinde Akdeniz ülkelerinden bir üretici ile birleşme planı da yapıyorlar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır