Cep'imiz yandı
Cep telefonu konuşmalarında ödenen vergiler cepleri yakıyor. Beş milyon liralık görüşme yapan birisi bunun iki katı oranında vergi ödüyor
Cep telefonu hayatı kolaylaştırdı ancak konuşma ücretinin neredeyse iki katı oranında ödenen vergiler de hayatın tadını kaçırdı. Telefon kullanıcılarının oldukça büyük tepkisine neden olan vergiler yüzünden binlerce kişi cep telefonu almaktan vazgeçiyor. Son vergilerle birlikte örneğin 5 milyon liradan az görüşme yapan birisi sabit ücret ve vergiler eklenince 15 milyon liraya yakın fatura ödemek zorunda kalıyor. Tabii konuşma ücreti yükseldikçe vergi oranları ve fatura miktarı artıyor.
Cep telefonuna ödenen vergiler nedeniyle günlük 12 binlerde olan abone kaydı 3 binler civarına düştü. Devletin vergi toplamak isterken kendi kendine zarar verdiğini ve alacakları gelirden de mahrum kaldığını ifade eden yetkililer, özellikle hesapta olmayan vergilerin pat diye konmasından şikayet ediyorlar. Son olarak, 2000 yılı bitinceye kadar her ay görüşme ücretinin yüzde 25'i oranında deprem vergisi (Özel İletişim Vergisi olarak geçiyor) alınacağı duyurulmuş, vatandaşlardan tepki görmüştü. Bugün cep telefonu sahibi olan bir kişinin her ay yaptığı vergiler şöyle:
VERGİ ÜSTÜNE VERGİ
* Özel İletişim Vergisi: Sabit ücret+konuşma ücretinin yüzde 25'i oranında Vergi Dairesi ve Maliye Bakanlığı tarafından alınıyor.
* Eğitime Katkı Payı: Yılda bir defaya mahsus olmak üzere, aylık sabit ücret tutarı kadar Vergi Dairesi ve Maliye Bakanlığı tarafından alınıyor.
* Telsiz Genel Müdürlüğü Kullanım Ücreti: Yılda bir defaya mahsus, yıllık kullanım ücreti olarak 3 milyon lira olmak üzere Telsiz Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından alınıyor.
* Özel İşlem Vergisi: Eğitime katkı payı oranında Vergi Dairesi ve Maliye Bakanlığı tarafından alınıyor.
* % 17 KDV: Görüşme ücreti ile sabit ücretin yüzde 17'si oranında Vergi Dairesi ve Maliye Bakanlığı tarafından alınıyor.
Tüm bunlar biraraya geldiğinde abone çok az görüşme yapmış olsa dahi iki katı kadar vergi ücreti ödemek zorunda kalıyor.
|