kapat

16.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Asgari ücret, işçi ve işverene ne getiriyor, ne götürüyor?

1 Ocak 2000'den itibaren uygulanmak üzere, yeni asgari ücret yürürlüğe girdi. Belirlenen asgari ücret işçilerin eline geçen parayı reel anlamda değil ama tutar olarak artırırken, işverene olan maliyetini de yükseltti.

Yeni asgari ücretin brüt tutarı ve bunun üzerinden yapılan çeşitli kesimler ile işçinin eline geçecek olan para, önceki asgari ücretle kıyaslanarak Tablo I'de gösterilmiştir.

İşverenlerin yükü artıyor
Sigorta primine esas olan taban ücretin artması sonucu işverenler, 120 milyon lira taban ücret üzerinden, sigorta primi işveren payı yatıracaklar. Ayrıca sigorta primine esas olan yeni taban ücret ile asgari ücret arasındaki farkın, işçi sigorta primi hissesini de işveren üstlenecek. Başka bir anlatımla işçiden 109 milyon 800 bin lira üzerinden sigorta primi ve gelir vergisi kesintisi yapılacak, bu tutar ile 120 milyon lira arasındaki farkın işçi sigorta pirimini ise işveren üstlenecektir.

İşverenler, üstlenmek durumunda kaldıkları işçi sigorta primi hissesini, işveren primi hissesi ile birlikte defterlerine gider kaydedebileceklerdir.

İşverenlerin önceki ve yeni durumuna göre, asgari ücret ile çalıştırdıkları bir işçi nedeniyle üstlenecekleri yük Tablo II'deki gibidir.

Tablo II'de de görüldüğü gibi, asgari ücretli bir işçinin işverene maliyeti 137.922.000 lira olmuştur. İşçinin sigorta primi, tasarrufu teşvik fonu ve vergisinin de işverence üstlenilmesi halinde bu tutar 167.171.100 lira olacaktır.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır