kapat

16.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
MHP'de soğuk rüzgarlar
Apo'nun idam dosyasını bekletme kararına Bahçeli'nin liderler zirvesinde destek vermesi, MHP'yi ikiye böldü. 'Partinin duayeni' sayılan Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu ile Bahçeli arasında gerginlik yaşanıyor

Hükümetİn Öcalan'ın dosyasını bekletme kararı alması MHP'de soğuk rüzgarlar esmesine neden oldu. Partide kararın ardından ilk çıkışı yapan Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu ile MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli arasında gerginlik yaşanıyor. Bahçeli, Somuncuoğlu'nun açıklamalarından rahatsız olup, telefonla kendisini uyardı. Açıklamanın ardından partiden ayrılan ve iki gün gelmeyen partinin ikinci adamı MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin, önceki gün akşam partiye geldi. Çetin, teşkilatla istişarelerde bulundu.

DUAYEN DE GRİP
Devlet Bakanı Somuncuoğlu, hükümetin kararını açıklamasından sonra yapılan ve bazı Bakanların katıldığı Başkanlık Divanı toplantısına katılmadığı gibi, önceki gün Bahçeli'nin MHP'li Bakanlarla yaptığı toplantıya ve Bakanlar Kurulu'na "grip" olduğu gerekçesiyle katılmadı. Somuncuoğlu'nun evinden de çıkmadığı bildirildi.

MHP'nin duayenlerinden Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, hükümetin karara ilk isyan eden ismi olmuştu. Somuncuoğlu, lideri Bahçeli'yi, parti kararına uymamakla suçlayarak, "Biz parti olarak ittifakla Apo'nun idam dosyasını Meclis'e gönderme kararı almıştık. Genel Başkanımız, Ecevit'i ikna edeceğine, Ecevit Genel Başkanımızı ikna etmiştir. Şehit ailelerine sabır diliyorum" yorumunu yapmıştı.

İKİ YIL GEÇMEZ
AİHM kararını beklemenin iki yıl sürebileceğini anlatan Somuncuoğlu, sert bir dille şunları söylemişti: "İki yıl kimsenin beklemeye sabrı yoktur. Daha 27 Aralık'ta Başbakanlık dört PKK'lının idam dosyasını Meclis'e göndermiş. Niye bölücübaşına ayrıcalık yapılıyor? Halk bunu teröristle pazarlık yapılıyor diye algılayabilir. Hiç kimse Apo'nun asılmayacağına dair söz veremez. Hükümet üyesi olduğum için daha fazla konuşmak istemiyorum. Ama genel başkanımız nasıl ikna olduğunu herhalde gelip bize anlatacaktır."

Taban anlıyor
Bazı İl Başkanlarının kararla ilgili düşünceleri şöyle:

Amasya İl Başkanı Yaşar Elbir: "Devlet ve milletin menfaatleri için şartlı evet denmiştir. Biran önce idam edilmesi gerekiyor. Teşkilatta istifa yok. Bu olay Türkiye'nin meselesidir ama MHP'ye endeksleniyor. MHP, devletin menfaatlerini ön planda tutuyor. Genel Başkanımızı destekliyoruz. İnsan hakları mahkemesinin almış olduğu karara uymak zorundayız. Geniş perspektiften bakmalıyız. MHP, devlet için var."

Diyarbakır İl Başkanı Seyfettin Özbülten: "Camiamızda sıkıntı yaratıp, kişisel olarak rahatsız etmiştir. Ama devletin ali menfaati gözetilerek karar verilmiştir."

Bingöl MHP Başkanı Burhan Buyruk: "Kararı saygıyla karşılıyoruz. Karar 65 milyon insanın menfaati için alınmıştır. Abdullah Öcalan'ın asılması onun için kurtuluş olurdu. Cezaevinde kalması hergün için ölüm olur"

- Şanlıurfa Başkanı Necdet Çakmaklı: "Genel Merkez doğru karar vermiştir. Genel başkanımız iyi yapmıştır. Mesele anlaşıldı. Türkiye'nin menfaatleri açısından böyle davranılmıştır."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır