kapat

16.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'İdam kalkmalı'
Ecevit: Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını ibret olsun diye asıldılar; ibret olmadı, tam tersi oldu. İdam cezasının kaldırılmasını mutlaka ele almamız gerekir

Başbakan Bülent Ecevit, "Abdullah Öcalan hakkında AİHM'nin kararına uymasaydık, bazı çevreler hiç de hak etmediği halde onu bir aziz durumuna yükseltebilirlerdi, cinayetleri unutturma süreci başlatabilirlerdi" dedi. TGRT'de katıldığı bir programda Gazeteci Metin Özer'in sorularını yanıtlayan Ecevit'in, önemli iç ve dış sorunlarla ilgili açıklamaları özetle şöyle:

* Üç partinin liderinin Öcalan'ın idam dosyasıyla ilgili kararı Hükümet'i rahatlattı. Duygusal bir ortamda verilebilecek geri dönüşü olması mümkün olmayan kararlar sonradan pişmanlık yaratabilirdi. Kaldı ki AİHM kararlarına uymak zorundayız. Bunu toplantıda karara bağladık. Bölücü terörün sürmesi bekleme süresini yeniden ele almamızı gerekli kılar. Veya PKK ile onun legal ve yasal görünümlü uzantıları Türkiye'ye bir takım politikalar dayatmaya kalkışırlarsa bunları kabul edemeyiz. PKK ve Öcalan 30 bin kişinin canına malolmuştur. Cumhuriyet tarihimizin en ağır kalkışma hareketini yapmışlardır. O nedenle bu bekleme sürecinde Türkiye'ye politikalar dikte ettirilmeye kalkışılmasını kabul edemeyiz. Yani şartımız bize şart koşulmamasıdır. HADEP'in de, bazı çevrelerin kendisini kullanma isteklerine imkan vermeyeceğini umuyorum.

Öcalan Türkiye'dedir. Türk yargısı tarafından mahkum edilmiştir, mahpus durumundadır. Her şey kontrolümüz altındadır. Şehit ailelerin acıları hepimizin acısıdır. Hükümet mantıklı bir karar aldı. Bu çıkarılabilecek kararların en iyisiydi. Ödün de verilmiş değil.

* İdam cezası konusunda DSP'nin özel bir durumu var. Biz idam cezasının kaldırılmasını savunuyoruz. Ben CHP Genel Sekreteri ve Genel Başkanı iken de idam cezasının kaldırılmasını istiyordum. İdam beklenenin tersine sonuçlar veriyor. Örneğin Deniz Gezmiş ve arkadaşları can alıcı teröristler olmadıkları halde ibret olsun diye asıldılar. Ben o zaman buna karşı çıkmıştım. Ama idam edildiler. Ve ibret olmadı, tam tersi oldu. Yurtdışında yakalanan bazı çete başları idam cezası olduğu için ya geri getirilemiyor, ya da getirilse bile işlediği tüm suçlardan dolayı yargılanamıyor. Son olarak Çakıcı olayında bunun örneğini gördük. Çakıcı'yı ancak sahte pasaport gibi çok hafif suçlar dolayısıyla yargılayabileceğiz. Sonra elini kolunu sallayarak çıkıp gidecek. O nedenle idam cezasının kaldırılmasını mutlaka ele almamız gerekir.

Af konusunu bugünlerde yeniden ele alabiliriz.. Yeni bir zirve olabilir. Bütün önemli konuları parti genel başkanlarıyla aramızda görüşmeye devam edeceğiz.

Ben hükümetin doğal ömrü içinde görev başında kalacağına inanıyorum.

Demirel'in bir süre daha cumhurbaşkanlığı görevinde kalmasında Türkiye'nin yararı var.

HADEP'edikkat et uyarısı
ECEVİT Başbakanlık Merkez Binası'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Öcalan'ın idam dosyasının Meclis'e sevk edilmesi koşullarını sorması üzerine Ecevit, terörün teşvik edilmesi yolunda ciddi adımlar görülürse gereken tepkinin gösterileceğini söyledi. Ecevit, bazı PKK çevrelerinin Türkiye'de rejimi yönlendirmeye çalıştıklarını işaret ederek, "Türkiye'de Anayasa, rejim ve demokrasi bakımından birtakım değişiklikler yapılması gerekirse bu konuda biz Öcalan veya PKK yöneticilerinin akıl vermesini kabul edemeyiz. Susmaları kendileri lehine olur" dedi. PKK ve onu destekleyen çevrelerin "HADEP'i bölücü amaçlarının bir uzantısı gibi görme eğiliminde" olduklarına dikkati çeken Ecevit, "HADEP yöneticilerinin da bu tür tahriklere ve oyunlara gelmeyeceklerini umarım" dedi. Ecevit, hem yurtiçinde hem de yurtdışında teröre kalkışmaksızın Türkiye'yi bölmeye kalkışan ve o yönde telkinlerde bulunan çevrelerin de "ayaklarını denk almaları" gerektiğini kaydetti.

MHP'Yİ SAVUNDU
Öcalan dosyasının Başbakanlık'a bekletilmesine ilişkin kararda, koalisyonu oluşturan partilerin taviz verip vermediğinin sorulması üzerine de Ecevit, Türkiye'nin yararına olabilecek bir mutabakata varıldığını söyledi. Ne infazın ertelenmesi istemine kayıtsız şartsız boyun eğdiklerini ne de "Hayır ertelemiyoruz"dediklerini ifade eden Ecevit, "Kimse taviz vermiş değildir. Hiçbir parti de Türkiye'nin çıkarlarından taviz veremez" dedi. Ecevit, bir soru üzerine, Türkiye'ye gelecek İran Dışişleri Bakanı ile yapılacak görüşmelerde öncelikle güvenlik konusunun görüşüleceğini bildirdi. Ecevit, "Çok sayıda PKK'lı İran'a sığınmış olduğu kesindir. Etkili önlemler alınmasını isteyeceğiz" diye konuştu. Ecevit, Rusya'nın politikalarına karşı Kafkas ülkeleri arasında bir blok oluşturulmasına ilişkin öneriler bulunduğunu, buna ilişkin değerlendirmesinin ne olduğunun sorulması üzerine Rusya'daki gelişmelerin Kafkaslar'da bir huzursuzluk ve belirsizlik ortamı yarattığına dikkati çekti.

MGK'nın varlığı önemli
BAŞBAKAN Ecevit, gazetecilerin, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un Anayasa'da değişiklik önerisine ilişkin haberleri hatırlatması üzerine, sivil toplum örgütleri ve yüksek yargı organlarının bu konuda görüşlerini belirtmelerinin yararlı olduğunu, ancak bu değişikliği gerçekleştirmenin Meclis'in görevi olduğunu söyledi. Meclis'te oluşturulan partilerarası uzlaşı kurulunun öncelikle yapılması gereken Anayasa değişikliklerini gündemine aldıklarını kaydeden Ecevit, henüz Selçuk'un önerilerini ayrıntıları ile inceleme olanağı bulamadığını söyledi. Bu görüşlerin kendilerine ışık tutacağını bildiren Ecevit, şöyle dedi:

MGK OLMASAYDI
"Türkiye'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin özel bir durumu vardır. Bu, Türkiye'nin özelliğinden kaynaklanan bir durumdur. Batı Avrupa ülkelerine kıyasla Türkiye güvenlik açısından kritik bir bölgede yer alıyor. Bunun için de iç güvenik ve dış düvenlik birbirinden ayrılmaz duruma geliyor. Bu bakımdan Avrupa ülkeleri örnek olabilecek durumda değil. Çünkü Türkiye'nin kendine özgü, çok duyarlı bir jeopolitik durumu vardır. Bu arada zaman zaman MGK konusu gündeme getiriliyor. MGK olmasaydı eğer, kurulması gerekirdi." Ecevit, Atatürk'ün de bu durumu "Yurtta barış, cihanda barış" özdeyişiyle özlü bir biçimde dile getirdiğini kaydetti.

KAYIP İŞADAMLARI
Ecevit, bazı işadamlarının İstanbul'da ortadan kaybolduğu yolundaki haberlerin anımsatılması üzerine, bu konuda kesin bir sonuca varılamadığı için bir şey söylemek istemediğini belirtti. Ecevit, "MİT, ve Emniyet bu konu üzerinde titizlikle duruyor" dedi.

Ne yılbaşı ne de bayram tatili yaptı
atv'nin anketinde "Yılın İsmi" seçilen Başbakan Bülent Ecevit, full-time çalışıyor. Ecevit, bir devlet memuru gibi hemen her sabah düzenli bir şekilde Başbakanlığa geliyor ve çoğu zaman gece yarılarına kadar çalışıyor. 18 Nisan seçimlerinden bu yana sadece bir kez eşiyle birlikte Kıbrıs'ta tatil yapan Ecevit, o tarihten bu yana hiç tatil yapmadı. Yılbaşı gecesini 2000 sendromu ile ilgili gelişmeleri izlemek üzere kriz yönetim merkezinde geçiren Ecevit, Ramazan Bayramı süresince de liderler zirvesi hazırlığı yapan Ecevit DSP Genel merkezine ise gidemiyor. Ecevit'in tek lüksü öğle yemeklerini evinde yemesi. Ecevitler yoğun tempoları nedeniyle sinema, tiyatro ve konser gibi etkinlikleri izleyemiyorlar. Sanat gündemini gazetelerin sanat sayfalarından izliyorlar ve tabii bol bol kitap okuyorlar. Ecevit çifti son dönemde boş zamanları büyük ölçüde yeni aldıkları evlerinde yaptırdıkları büyük kütüphaneyi düzenlemekle geçiriyor. Ecevit günde beş bardak çay ve iki fincan orta şekerli kahve içiyor. Tiryakisi olduğu sigara tüketimi ise günde 10 tane.

Taki DOĞAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır