kapat

16.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İtalyanlar Çorlu'ya
Türkiye ile İtalya arasında Apo kriziyle başlayan gerginlikler bitti, işler normale döndü sanıyoruz. Ama galiba yanılıyoruz.

THY, 1.5 aydır İtalya'nın Milona şehrinde her zaman indiği yeni havaalanı yerine Malpensa adında daha eski ve şehre daha uzak havaalanına inmeye başlamış. THY de yolcular da bu durumdan şikayetçi.

İtalyan Hava Yolları Alitalia da (muadiliyet gereği) Atatürk Havaalanı'nda normal dış hatlar terminaline artık yanaşamıyor. Yolcularını bir süredir C Terminali'ne indirebiliyor. Ancak duyduğumuza göre Alitalia, Çorlu yolcusu.

Alitalia'nın, Atatürk Havaalanı'na kardeş havaalanı olarak 1998'de hizmete giren Çorlu Havaalanı'nı kullanması için girişimler başlamış. Devlet Hava Meydanları, charter seferleri ve kargo uçaklarının Çorlu'ya inmesini sağlayarak İstanbul'un yükünü hafifletmişti. İtalyanlar, THY'ye yeni havaalanı yerine sadece Arap ülkelerinin uçaklarının indiği Malpensa'yı uygun görünce, Alitaila'nın da kaderi çizilmiş.

Aslında bu durumdan, bu ülkeye sık sık iş seyahati yapan işadamaları hiç de hoşnut değil. Görülüyor ki, en küçük bir hadisede her iki ülke anında alevleniyor.

Topyekün geliyorlar
Başta Fiat, Pirelli ve ENI olmak üzere İtalya'nın önde gelen şirketlerinin en üst düzey yönetcileri ve İtalya Dış Ticaret Bakanı Piero Fassino, TÜSİAD'ın davetlisi olarak Türkiye'ye gelmeye hazırlanıyor. Karşılıklı havaalanı gerginliği yaşanan bir dönemde yaklaşık 20 kişiden oluşacak İtalyan ekibinin, adeta bozulan ilişkilerin yeniden düzeldiğini kanıtlamak istercesine yapacağı ziyaret önem taşıyor.

İtalya'nın TÜSİAD'ı olarak bilinen Confindustria'nın Başkanı Fossa ve Avrupa Birliği'nde çok güçlü olduğu belirtilen Genel Sekreter Prof. Vincenzo Cippoletta da kafilede yer alacak. Erkut Yücaoğlu ve Aldo Kaslowski, ziyaretin bir an önce gerkçekleşmesi için sıkı bir çalışma yürütüyor.

Apo krizi sırasında İtalyan şirketleri milyonlarca dolar zarar etmişti. Örneğin yeni dış hatlar terminalinin 4 milyon dolarlık zemin döşeme işi de bir İtalyan şirketine verilmişti. İnşaatı gerçekleştiren şirket kriz sırasında hemen tavır alarak siparişi iptal etmişti. Buna benzer pek çok hikaye var. Ama artık Türk işadamları da İtalyan işadamları da iş yapmak istiyor.

Türk-İtalyan İş Konseyi iki yıldır toplanamıyor. Üstelik Türk tarafındaki başkanlık koltuğu da boş. İşdünyası, DEİK'in bir an önce yeni başkanı tayin etmesini bekliyor. Çünkü heyete katılanlar arasında Konsey'in İtalyan Eş Başkanı Dr. Rossolino Orlando da var.

TÜSİAD dönüm noktasında
K amuran Çörtük'ün ihraç edilmesiyle TÜSİAD'da yeni bir dönemin resmen başladığı görüşü giderek artıyor. Herkes bir an önce İş Ahlakı İlkeleri'nin açıklanmasını, sonra da altına imza atmayı bekliyor. TÜSİAD, etik konularda Avrupa standartlarına uyabilmek için harekete geçerken, üye işadamları artık Haysiyet Divanı'nın daha sık çalıştırılması gerektiğini düşünmeye başladı. İşadamları derneğin olaylara artık eskisinden çok daha hassas bakmasını bekliyor. Kimi TÜSİAD üyesi derneğin sadece kendisine hakaret edenlerden değil, 65 milyonun parasını alanlardan da hesap sormasını yüksek sesle dile getirmeye başladı bile.

Şelale KADAK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır