kapat

16.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bu da hizmetlerin serbest dolaşımı
Merakla beklenen hizmetlerin serbest dolaşımında Türkiye'nin AB'ye uyum gösterilmesi gereken 29 konu masaya yatırılıyor

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne adaylığının Helsinki Zirvesi'nde resmen açıklanmasının ardından yeni bir döneme giren Türkiye-AB ilişkilerinde uyum çalışmaları başlıyor. AB Komisyonu temsilcileri ile en geç Şubat ayında Brüksel veya Ankara'da masaya oturulacak. Görüşmeler adeta bir "maraton" gibi uzun soluklu olacak. Zira görüşme trafiği Türkiye'nin tam üyeliği açıklanıncaya kadar devam edecek.

Neler görüşülecek?
Teknik düzeydeki görüşmelerde, bütün adayların uymakla yükümlü olduğu, 29 bölümden oluşan, yüzbinlerce sayfalık, Avrupa Birliği hukuku (müktesebat) temel alınacak ve konu başlıklarına göre Türkiye'nin uyumunu hangi alanlarda ne kadar gerçekleştirdiğine bakılacak.

1995 yılında Gümrük Birliği'ni gerçekleştiren Türkiye, bunun bir koşulu olarak halihazırda çeşitli alanlara fiilen ve hukuken uyum sağladı. Ankara, bugüne kadar Topluluk müktesebatının yüzde 60'ını inceledi. Bu da 3277 düzenlemenin 1972'sinin ilk aşama incelemesinin tamamlandığı anlamına geliyor. Görüşmelerde bu çerçevede, Türk Dışişleri'nden yetkililer, Komisyona gelinen aşamayı aktaracak ve gelecekle bağlantılı olarak 29 alana ilişkin uyumu ne kadar süre içinde tamamlayabileceğini anlatacaklar.

Ankara, 2004'te tam üyeliğin gerçekleşeceği inancını taşıyor.

Türk İşsizler korkutuyor
Uyum sağlanacak konular arasında ikinci ve üçüncü sırada, Türk halkının merakla beklediği hizmet ve kişilerin serbest dolaşımı da bulunuyor. Hizmetlerin serbest dolaşımı ile turizm, bankacılık ve mali hizmetlerden bahsediliyor. Konuya ilişkin detaylar görüşmelerde belirlenecek.

Serbest dolaşımın sağlanması halinde ise Ankara büyük bir kazanım elde edecek ve tam üyelik önündeki engellerden biri ortadan kalkmış olacak.

Türkiye'nin uyum göstermesi gereken ve üzerinde görüşmelerin başlayacağı 29 "izleme konusu" şöyle: Malların Serbest Dolaşımı, Kişilerin Serbest Dolaşımı, Hizmetlerin Serbest Dolaşımı, Sermayenin Serbest dolaşımı, Şirketler Hukuku, Rekabet ve Devlet Yardımları, Ortak Tarım Politikası, Ortak Balıkçılık Politikası, Ortak Taşımacılık Politikası, Vergilendirme, Ekonomik ve Parasal Birlik, İstatistik, Soysal Politikalar ve İstihdam, Enerji, Sanayi politikaları, KOBİ'ler, Bilim ve Araştırma, Eğitim ve Staj, Telekomunikasyon, Kültür, Görsel-İşitsel, Bölgesel Politikalar, Çevre, Tüketicinin korunması ve sağlık, Adalet ve İçişleri, Gümrük Birliği, Dış İlişkiler, Ortak Dış Politika ve Güvenlik Politikası, Mali Kontrol ve Mali Bütçesel İşler.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır