kapat

16.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Zorunlu tasarrufta ödeme hazırlığı
Hazine'den sorumlu Devlet Bakanlığı, çalışanlara Şubat'ta 320 trilyon liranın üzerinde nema ödenmesi için çalışmaları başlattı

Kamuoyunda ''Zorunlu Tasarruf Hesabı'' olarak bilinen Çalışanların Tasarrufa Teşvik Hesabı (ÇTTH) kapsamında, bu yılda nema ödenmesi için çalışmalar sürüyor. Hazine'den sorumlu Devlet Bakanlığı'ndan verilen bilgide, ÇTTH'ye ilişkin 3417 sayılı kanunda zamanı belirtilmemesine karşın, her yıl alınan Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararları doğrultusunda, Aralık ayı nema oranı esas alınmak üzere Şubat aylarında nema ödemesi yapılması şeklinde bir teamül oluştuğuna dikkat çekildi. 1999 yılı Aralık ayına ait nema oranı Ocak ayı sonu itibariyle belirlenebildiği için, ödenecek nema miktarı,ay sonunda ortaya çıkacak. Geçen yıl Şubat ayında, hesap kapsamında bulunan 7 milyon 678 bin kişiye toplam 250 trilyon lira nema ödemesi yapılmıştı. 1998'de ödenen nema tutarı ise 140 trilyon lira idi.

Bu yılki nema ödemelerinin toplamının, 320 trilyon liranın üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabı'nda giren para, geçen yıl Kasım sonu itbibarıyla 3 katrilyon 753 trilyon 216 milyar liraya ulaştı. Bunun 1 katrilyon 122 trilyon 602 milyar lirasını anapara, 2 katrilyon 630 trilyon 614 milyar lirasını da nema geliri oluşturdu. Hesaba giren paranın 780 trilyon 201 milyar lirası anapara ve nema olarak hak sahiplerine ödenirken, 4 trilyon 993 milyar lirası ilgili kurumlara iade edildi. Hesaptan, Ziraat Bankası'na da yatırım harcamaları ve komisyon karşılığı olarak 11 trilyon 326 milyar lira ödendi. Zorunlu Tasarruf Hesabı'nda bulunan 2 katrilyon 901 trilyon 506 milyar lira, devlet iç borçlanma senetleri alımı suretiyle nemalandırıldı. Dönem sonu bakiyesi olarak 55 trilyon 190 milyar liranın kümülatif nema oranı yüzde 290.18'e ulaştı. 1998 yılı Aralık sonu itibariyle nema oranı yüzde 288.31 olarak belirlenmişti. Şubat aylarında nema ödemesi yapıldığı için, nema oranı düşüyor. Bu nedenle geçen yıl sonundaki nema oranına bakılarak değerlendirme yapmak yanlış sonuçlara yol açıyor.

10. nema ödemesi
Yasa gereği, en az iki yıl tasarrufta bulunanlara, istedikleri takdirde, tasarruf kesintileri, devlet veya işveren katkıları toplamı üzerinden tahakkuk edecek nemanın üçte birinden, daha önce yapılan ödemeler düştükten sonra kalan miktar her yıl ödeniyor. Bu yıl 10. nema ödemesi yapılacak. Çalışanların ücretlerinden yapılan yüzde 2'lik kesintiler ile devlet ya da işverenin yüzde 3 oranındaki katkısından oluşan ''zorunlu tasarruflar'', kurumlar tarafından ücret ödemesinin yapıldığı ayı takip eden ayın sonuna kadar işyerinin bulunduğu Ziraat Bankası şubesine, ÇTTH'ye yatırılıyor. Bu paralar, tahsilatın yapıldığı ayı takip eden ayın sonuna kadar da Ziraat Bankası'nın Ankara Merkez Şubesi'ndeki ÇTTH'de toplanıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır