kapat

16.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Laz müteahhit dönemi bitti'
Arsa maliyetlerinin yükselmesiyle kan kaybına uğrayan yap-satçılar en büyük zararı depremden sonra gördü

İnşaat sektöründe bir dönem Türkiye'nin neredeyse bütün yükünü sırtlayan yap-satçılar, arsa maliyetlerinin yükselmesi ve depremin Türkiye'ye verdiği mesajlardan sonra, artık "yapıp satamaz" oldu. Çoğunluğunu Karadenizliler'in oluşturduğu müteaahhitler, iş yapamaz olunca Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Sait Yılmaz, 80 bine yakın "Laz müteahhit" için kurtuluş çareleri aramaya başladı.

"Türkiye'deki yap-satçıların yüzde 90'ı Karadenizli. Ama çoğu can çekişiyor" diyen Sait Yılmaz, iğneyi müheahhitlere, çuvaldızı da devlete batırarak bu duruma nasıl gelindiğini anlatıyor: "Çağdaş kentleşme ve inşaatlarda Batılı standartların gelmesine yap-satçılar uyum gösteremedi, olaya estetik bakamadı. Bu onları eksiğidir. Müteahhitlik sadece bina yapmak değil, bu konu çevre düzenlemesi, altyapı unsurlarıyla bilimselleşti. Yap-satçılar geri kaldı.

Arsa maliyetleri yükseldi, Ümraniye'deki standart bir dairenin metrekare inşaat maliyeti 300 dolara çıktı. Lüks dairede bu 600-1000 dolara kadar çıkıyor. Yap-satçı orta direğe hitap ederdi. 60 bin dolarlık daire, dolar 10 bin lirayken alınabiliyordu. Ama şimdi orta direk bu daireyi alamıyor.

MARKALILAR NE DİYOR?
Soyak İnşaat'ın sahibi Erkut Soyak eylül ayında satışa sunduğu Soyak Yenişehir Projesi'nde 4 ayda 600 daire sattıklarını belirterek, "Ödeme koşulları ve fiyatlarımızın düşük olması nedeniyle satışlardan umutluyduk. Ama depremin satışa ivme kazandırdığını düşünüyorum. Biz 40 yıldır bu işi yapıyoruz ve artık tüketici tanıdık bir marka arıyor. Şimdi bizden ev alanların çocuklarına satış yapmaya başladık. Güvenle ilgili kaygılar markalı inşaatları öne çıkardı" diyor.

Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Hakan Kodal da gayrimenkul piyasalarının en durgun olduğu dönemde bile İstanbul İstanbul projesinde iyi satış yapmalarını aynı nedenlere bağlıyor.

Yap-satçılar birleşsinler
Yap-satçI meteahhitlerin deprem sonrasında yitirdikleri güven, markalı inşaat yapan büyük şirketlerin pazardan aldığı payı artırdı. Ancak Batılı standartlarda bin daireli siteler yapmak sermaye işi. Sait Yılmaz, müteaihhitlerin biraraya gelip sermaye birliği oluşturarak bu sorunu aşacaklarına inanıyor ve önerilerini sıralıyor:

"Bulundukları bölgede biraraya gelerek güçlerini birleştirsinler. Yap-satçılığı şehrin banliyölerinde yeni yerleşim alanları oluşturarak ciddi projeler üretme şekline dönüştürsünler. Artık kalfa müteahhitlik dönemi kapandı. Müteahhitler Birliği de bir imaj çalışması yapmalı. Yıkılan binaların tek sorumlusu müteahhit değildir. Müteahhitlerde ruhsat ya da yeterlilik aranmayınca, kuyumcu, kasap bu işe soyunuyor. Oysa devletin yaptığı işlerde karne, teminat, bilirkişi aranıyor."

Esen PİŞİRİCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır