kapat

16.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Diktatörle Türk hırsız kolkola
Doğu Almanya'nın kendisine komünist süsü veren ama uygulamalarıyla faşist olduğunu gösteren diktatörü Egon Krenz'in hücre arkadaşları 2 Türk

ESKİ Doğu Almanya'nın Devlet Başkanı Egon Krenz, başkent Berlin'deki Hakenfelde Cezaevi'nde hırsızlıktan hüküm giyen 2 Türk mahkumla aynı koğuşu paylaşıyor.

Bild Gazetesi'nin haberinde, Krenz'in sabah saat 6.00 da kalktığı, 9.00'da gazetelerini okuduğu ve kahvesini içtiği, hırsızlık suçundan mahkum 2 Türk'ün bu arada kalkmış olduğu anlatıldı. Gazete, Krenz'in bir Türk mahkumla cezaevi bahçesinde gezerken çekilmiş fotoğrafına da yer verdi.

Krenz, eski Demokratik Almanya Devlet Başkanlığı sırasında, sınırı geçmek isteyenlere ateş açılması emri vermekten suçlu bulunarak, 6.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezaevine Aralık ayında girmesi gereken Krenz'in cezası, temyiz başvurusu üzerine ertelenmişti. Krenz'in o dönemde Doğu Almanya yasaları uyarınca davrandığı, o dönemde yaptıklarından dolayı şu anda suçlanamayacağını söylemiş ancak bu başvurusu reddedilmişti. Mahkeme Krenz'in yaptıklarının Batı Almanya yasalarına göre olduğu kadar Doğu Almanya yasalarına da göre de suç olduğunu söyledi. Krenz, bu hafta içinde Berlin Eyalet Mahkemesi'nin verdiği kararını Anayasa Mahkemesi'nin onamasından sonra Perşembe günü Berlin'deki Hakenfelde cezaevine kapatılmıştı.

BİN KİŞİNİN KATİLİ
Bir grup yandaşı tarafından "Egon, yanındayız" sloganlarıyla uğurlanan Krenz, cezaevine girmeden önce yaptığı açıklamada, "Ben bir suçlu olarak değil, siyasi zulmün bir kurbanı olarak cezamı çekiyorum. O dönemde duvarın savunulması insan hayatından daha önemliydi" dedi. Krenz ısrarla duvardan kaçmaya çalışanları öldürme emrini kendisinin değil, Moskova'nın verdiğini söylüyor.

Krenz'le birlikte iki polit büro üyesi de tutuklanmıştı. Suçlu bulunarak tutuklanan iki kişiden Guenter Schabowski üç yıllık cezasını çekmeye başlamış, Guenther Kleiber'in cezasıysa karısının hastalığı yüzünden ertelenmişti.

Krenz 1989 yılında akıl hocası Erich Honecker'in yerine alarak Devlet Başkanlığı ve Komünist Parti liderliğine getirilmişti. O dönemde sınır politikasından sorumlu olan Ulusal Güvenlik Konseyi'nin bir üyesiydi. Ulusal Güvenlik konseyi duvarın yapıldığı 1961 yılından itibaren sınırı geçmeye çalışan bin kadar insanın ölümünün sorumluluğunu taşıyor.

Aynı yıl giderek artak kitle protestoları karşısında düzeni korumak amacıyla duvarın açılması kararını vermişti. Krenz birkaç hafta sonra partiden kovulmuştu. Bir yıl sonra da Doğu Almanya Batı Almanya birlişmesi gerçekleşmişti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır