Siyasi Kıstaslar ve Uyum Süreci" başlığını taşıyor. Aralık 1999'da yapılan AB Konseyi Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'nin aday ülke ilan edilmesinden sonra müzakerelere başlamanın ön koşulunun Kopenhag kriterlerini yerine getirmek olduğu ifade edilen raporda, bu kriterleri ne anlama geldiği irdeleniyor.
Çalışmanın birinci bölümünde, Kopenhag kıstaslarıyla ilgili raporların değerlendirilmeleriyle TÜSİAD'ın siyasi reform çalışmaları arasında bir karşılaştırma yapılıyor. İkinci bölümde ise; ekonomik kıstaslar temelinde AB'ye katılım stratejisi ve uyum süreciyle ilgili bilgiler verilerek bu alanda TÜSİAD'ın yaptığı çalışmalara yer veriliyor.
AB'nin Ekonomik ve Parasal Birlik Politikası'na uyum sağlama temellerinin ise IMF, stand-by anlaşmasıyla atıldığı belirtilen çalışmada, stand-by anlaşmasının neler getireceği şöyle anlatılıyor:
"Anlaşma ile tarım ve mali sektörde reform yapılması, kamu açıklarının azaltılması, özelleştirilmeye hız verilmesi hedefleniyor. Uygulanmaya başlanan üç yıllık istikrar programı ise uluslararası piyasada güvenilirliğin artması için çok önemlidir. AB adaylığı sürecinde, siyasi ve ekonomik reformlar karşılıklı etkileşim içinde Türkiye'nin küresel düzendeki konumunu yukarılara taşıyacaktır."