kapat

11.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çin'de parfüm yasağı
Dünyanın en beğenilen 10 parfümü arasındaki Opium'un (afyon) Çin'deki satışı yasaklandı. Gerekçesi ise parfümün adının Çinli gençlere yanlış mesaj vermesi

Fransız modacı Yves Saint Laurent'in ürettiği ve tüm dünyada çok popüler olan parfümü Opium, artık Çin'de satılamayacak. Çinli yetkililer, Afyon anlamına gelen Opium markasının gençlik üzerinde kötü bir imaj yarattığını ve bundan sonra ülkede satılamayacağına karar verdi.

1977'de piyasaya çıkan ve dünyanın en popüler 10 parfümü arasına giren Opium için Çin'deki ilk şikayetler 2 yıl önce başladı. Ülkenin güneybatısındaki Chengdu kenti sakinleri Opium markasının insanlar üzerinde ruhsal kirlilik yarattığını ve gençlere yanlış mesajlar verdiğini öne sürerek parfümün raflardan toplatılması için şikayet başvurusu yaptılar. Kent konseyi kendi soruşturmasını yaptıktan sonra parfümün kentteki kozmetikçilerde satılmasının durdurulmasına karar verdi. Yves Saint Laurent firması, bu yerel yasağı anlamsız bularak protesto etti. Ardından da konu merkezi hükümete yansıdı.

SOSYAL ETKİ
Araştırmalar, incelemeler ve ülkenin çeşitli otoritelerinin yorumlamaları ardından karar açıklandı. Opium satışı ülkenin tümünde yasaklanacak. Gerekçe ise şöyle: "Parfümün adının anlamları kötü bir sosyal etki yaratıyor." Bundan sonra da Opium markasını taşıyan hiçbir ürün Çin'de satış izni alamayacak.

Afyon, Çin tarihinde sembolik bir önem taşıyor. Çünkü 19'uncu yüzyılın sonu ve 20'nci yüzyılın başlarında Çin'de uyuşturucu bağımlılığı çok yaygındı. Çin İmparatorluğu 1839'da İngiltere ile çıkan Afyon Savaşları'nda, ülkeye uyuşturucu ithalini engelleme çabasındaydı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır