Muhalefetteki Fazilet ve DYP, işler yolunda giderse iktidar yüzü göremeyecek, seçimde de küçülecek..
Çünkü 25 yıllık enflasyon sona erecek, her türlü yolsuzluğun, ahlâksızlığın ve karanlığın ürediği bataklık kuruyacak, uyum yasaları da meclisten geçeceği için Türkiye, Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerine başlamayı hak eden standartlara kavuşacak.
Böyle bir ortamda gidilecek seçim, Fazilet'e biraz daha küçülmek, Çiller'li DYP'ye de barajın altına inmek dışında bir gelecek vaad edemez.
Fazilet ile DYP'nin son günlerde Apo'nun ipini çekmeye ve enflasyonla mücadelenin kaçınılmaz faturalarına karşı kitleleri kışkırtmaya çalışması sadece bundandır.
Cayırtıları, "vatan-millet aşkı" değil, tamamen kendilerine dönük korkulardır.
Bunu sade vatandaş görüyor, koalisyon liderleri görmeyecek mi?
Üç alternatif..
Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz, Apo kararı için 12 Ocak'ta bir araya gelecekler.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni beklemeden Apo'yu asmak, Türkiye'nin Avrupa'ya dönük geleceğine yapılabilecek en büyük kötülük olacak. Bunu herkes biliyor.
2. Meclis'e hemen sevkedilsin, bekletme işini Adalet Komisyonu üstlensin;
3. Meclis kararını versin, infaz kararı çıkarsa Cumhurbaşkanı bekletsin..
"Başbakanlığın bu dosyayı bekletme yetkisi yok" noktasındaki MHP itirazı tutarlıdır.
Ama işlemin mecliste hemen sonuçlandırılması yönündeki istek de maceralarla dolu bir geleceğin tuzaklarını içinde taşıyor.
Çünkü hemen yapılacak oylamada, ülkenin geleceğini gözeten sağduyudan çok, bir sonraki seçime dönük kısır menfaatlerin tayin edici olması riski çok büyüktür.
Kaderimizi Apo'nun ipine mi bağlayacağız?
Aklın yolu bir..
Meclisin infaz yönünde vereceği kararı Cumhurbaşkanı'nın bekletmesi mümkün görünmüyor. Çünkü Cumhurbaşkanı'nın yetkisi, kanunları 15 gün içinde onaylamak veya "yeniden görüşün" diye meclise iade etmekten ibaret.
Bir yol bulunsa bile bu, Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı seçimini yolundan çıkaracak, "asalım-asmayalım" yandaşlarının yarışı haline sokacaktır.
Türkiye'nin yeni bölünmelere değil, 2000'le yakaladığı hedeflerin yolunu açacak uzlaşmalara ihtiyacı vardır.
Bu durumda dosyanın Meclis Adalet Komisyonu'nda bekletilmesi, en uygulanabilir çözüm oluyor.
Çünkü iki yıla kadar toplum ve meclis, bu sorununun sırf intikam tatmini olmadığını, ömür boyu ağır hapsin, Apo'yu siyasi olarak hortlatacak bir infazdan hem daha etkili ve ibretli bir ceza, hem de "Güneydoğu sorununun çözümünde kullanılan" bir yaratıcılık olacağını görecektir.
Koalisyon liderleri, hem kendi başarıları ve hem de ülkenin esenliği için uzlaşmayı bilmelidir.