kapat

02.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
A. SAVAŞ AKAT(aakat@sabah.com.tr )


2000'de yatırım araçları

Yılın ilk yazısı ayın ilk Pazar gününe rastladı. Geleneğimizi sürdürerek 2000 yılına tasarrufçu açısından bakmaya çalışacağız. Hangi yatırım araçları daha iyi olabilir? Neye dikkat etmeli? Bu sorulara cevap arayacağız.

Enflasyonla mücadele programının devreye girmesi her kesimi etkiliyor. Neticede yüksek enflasyona alışmıştık. Huyunu suyunu öğrenmiştik. Muhtemel tehlikelere karşı tedbirli davranıyorduk.

Çünkü, deneyimle rizikoları da anlamıştık. Örneğin; TL'de yatırım yapınca kurla ilgili belirsizlik vardı. Onu telafi etmek için daha yüksek faiz talep ediyorduk. Yüksek faiz ise tasarrufçuyu memnun ediyordu.

Enflasyonun yüzde 60-90 aralığında dalgalanması da işimizi kolaylaştırıyordu. Ücretli ona göre zam istiyordu. Ev sahibi kirayı ona göre arttırıyordu. Üretici de malına benzer şekilde zam yapıyordu.

Şimdi her şey altüst olacak. Baştan söyleyelim. Böyle dönemlerde daha da muhafazakar olmayı, maceradan özellikle kaçınmayı tavsiye ederim.

DALGALI FAİZ DÖNEMİ GELİYOR
Önce faizlerden başlamak istiyorum. Merkez Bankası'nın uyguladığı politikada çok köklü bir değişiklik yapıldı. Merkez Bankası döviz kurlarını sabitledi. Bu durumda faizleri serbest bırakmak zorunda.

Halbuki daha önce her ikisini de denetimi altında tutuyordu. Dolayısı ile, ihtiyaç duyduğunda ikisinde birden değişikliğe gidiyordu. Artık kurda birşey yapamayacak. O nedenle piyasayı dengeye getirme görevi sadece faizlere kaldı.

Bunun anlamı nedir? Nominal faizlerde büyük dalgalanmalar olması ihtimali çok yüksektir. Mantığı şöyle özetleyelim. Kur belli. Ama hâlâ TL faizi uluslararası düzeyin çok üstünde.

Demek ki dışarıdan içeriye kaynak gelecek. Döviz bozulunca TL likiditesi artacak. Faizler aniden dış piyasanın da altına düşecek. O zaman TL cazibesini kaybedecek. Tasarruf tekrar dövize dönünce TL likiditesi azalacak. Faiz tırmanacak.

Bu durum genelde nominal ve reel faizlerin düşmesi ile çelişmiyor.
Genel eğilim düşme olabilir. Ama aydan aya, haftadan haftaya, mevsimden mevsime, nominal ve reel faizlerde büyük oynamalar da ortaya çıkabilir. Buna hazırlıklı olmak gerekiyor.

İki hususa daha dikkati çekmek istiyorum. Birincisi, yaza doğru yüzde yüz mevduat sigortası kalkacaktır. İlgililer 20 bin dolar sınırdan söz ediyorlar. Şimdiden banka seçiminde bunu göz önünde tutmakta yarar vardır.

İkincisi, banka sistemine disiplin geliyor. Hem döviz hem de TL'de fahiş faizlerle mevduat toplanmasını bundan sonra beklemiyoruz. Özellikle döviz hesaplarında faizlerin AB düzeyine iyice yaklaşmaları çok muhtemeldir.

AMATÖRLER ZARARLI ÇIKAR
Türk insanı yüksek reel faizi çok sevmişti. Düşünce ne yapacak? Rivayetler çıkacak. Sürü içgüdüsü ile paranın bir araçtan diğerine geçmesinden korkuyoruz. Açıklayalım.

Herkes borsaya hücum edince, borsa patlayacak. Sonra yatırımcı korkacak. Bu sefer çökecek. Enflasyon yüksek çıktı diye tekrar dolara dönülecek. TL faizleri tırmanacak. Herkes TL'ye geri gelince faiz tabana vuracak.

Bunlar bütün piyasa ekonomilerinde olağan şeylerdir. Ancak, işi mali piyasaları izlemek olmayanların çok dikkat etmeleri gerekiyor. Dalgalanmalardan daima amatör yatırımcılar zarar eder.

Çünkü borsaya tepe noktasında girerler. Düşünce panikleyip dibe vurunca çıkarlar. Ardından TL'ye faizin en düşük olduğu anda bağlanırlar. Öyle devam eder.

Çözüm, paranın işletilmesini profesyonellere bırakmaktır. Geçen yılın ortalarından itibaren okuyucularıma fonları öneriyorum. Beni dinleyip A tipi fona geçenler çok iyi randıman elde ettiler.

Mesaj açık. Borsa yerine A tipi değişken fon alın. Mevduat yerine B tipi fonları tercih edin. Portföyde A tipi fonların ağırlığını arttırmakta yarar görüyorum.

Sonuç: Dövizin hiç bir anlamı kalmadı. Tamamen TL'ye geçebilirsiniz. Ama fonları tercih edin. Psikolojik olarak kendinizi dalgalı ve düşük getiriye hazırlayın. Kolay gelsin.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır