kapat

02.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
microbanner
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Türkiye'yi incitecek bir şeye girmeyelim'
CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, bölücü örgütün elebaşı Abdullah Öcalan hakkındaki idam cezasının infazı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının beklenmesi gerektiği görüşünü tekrarladı. Demirel, özel bir TV kanalında gazeteci İsmet Solak'ın sorularını yanıtladı.

Demirel, Öcalan hakkındaki idam kararıyla ilgili soru üzerine Türkiye'de var olan adil mahkemelerin hukukun içinde kararlar verdiğini belirtti. Demirel'in bu konu hakkındaki görüşleri şöyle:

* Kararın infazı, yani idam söz konusuysa, bu infaz hadisesi TBMM'nin onaylamasına bağlıdır. TBMM 15 senedir hiçbir kararı onaylamamıştır. Yalnız bu hadisenin bir farklılığı var. Bir taraftan AB adaylığına kabul edildik diye seviniyoruz, bir taraftan Avrupa'ya entegre olacağız, entegre olmamız lazım diye hevesleniyoruz, öbür taraftan Avrupa'nın şartlarına karşı çıkıyoruz. Hangi şartlarına? Evet, Türkiye idam cezasının kaldırılmasını imzalamamıştır. Yalnız Türkiye AİHM kararlarına katılmayı kabul etmiştir. Yani AİHM'ne Türkiye 'sana ne oluyor' diyemez. Dediğiniz yerde Avrupa ile koparsınız. Devlet hizmetleri soğukkanlılık ister. Husumeti, kini, ufuneti kaldırmaz. Karar akılla verilecektir. Tabii ki, vatandaş olarak sorarsanız, benim de sokaktaki vatandaş gibi düşünmem gayet doğaldır.

* Bu karar çok dikkatle verilmeli. İkincisi, kararın bir başka tarafı. AİHM'nin getirdiği kayda -ki o ana kararı değiştirmez, onun başka bir prosedürü var- uymazsak, daha başlangıçta sevincimiz içimizde kalır. Gülmemiz yarım kalır.

* Açıklıkla söylüyorum, AİHM'nin bu konuda kararını beklemek lazım. İnfaz mı yapmak istiyorsunuz? Ne zaman isterseniz yaparsınız. Ama ne getirip ne götüreceğini, benim yüreği yaralı şehit anam hesaplamak mecburiyetinde değil. Devleti yönetenler hesaplamak mecburiyetinde. Kolay kararı kim olsa verir. Velhasıl 21'inci yüzyıla girerken Türkiye'yi incitecek, iç bünyesinde sıkıntı çıkaracak bir şeye girmeyelim.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır