kapat

20.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Deri iflasın eşiğinde
Rusya krizinden büyük zarar gören deri sektörü, 1999'un 11 ayında ihracatta yüzde 25'lik bir gerileme gösterdi. Deri sektörü iflasın eşiğine gelmiş durumda

Deri ve deri ürünleri sektörü, global kriz ve deprem felaketinin ardından kan kaybetmeye devam ediyor. Toplam imalat sanayi katma değeri içinde yüzde 1.2'lik, ülke istihdamı içinde 1.52'lik payı ile ekonominin 10'uncu büyük sanayii konumundaki dericilik sektörü, bu yılın 11 ayında 469 milyon 221 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektör, kriz yılı olmasına rağmen 1998'in aynı dönemindeki 630 milyon 433 dolarlık ihracat performansını dahi yakalayamadı. Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Koşar, 1999'un şanssız bir yıl olduğuna işaret ederek, üretim bölgelerinde fabrikaların yüzde 80'ninin kapalı olduğunu belirtti.

"Rusya krizinden sonra şapkamızı önümüze koyduk, hesabımıza, kitabımıza yeniden çeki düzen verdik" diyen Koşar, şöyle konuştu:

"Ağustos başında, Rusyalı müşterilerden yeniden siparişler gelmeye başladı. Tam toparlanacağımız sırada, deprem bizi kötü etkiledi. Devletten '100 milyon dolarlık kriz kredisi' talebimiz olmuştu. Eylül ayında vermeyi düşünüyorlardı, ama deprem yüzünden verilemiyor. Şu anda, Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'nde 147 fabrikadan sadece 30-35 tanesi üretim yapıyor. İşçi sayısı 8 bin 500-9 binden 900'lere düştü. Türkiye genelinde ise, faaliyet gösteren fabrikaların yüzde 80'i üretimi durdurmuş durumda. Tuzla'da deprem nedeniyle 8-9'u ağır hasarlı olmak üzere toplam 69 fabrika da zarar gördü."

Koşar, bankaların artık kredi vermek ve akreditif açmak istemediğini savundu. Koşar, "Bankalar, ödemelerini Aralık sonuna kadar ertelediler. Yeniden bir tolerans göstermezlerse kötü şeyler olmasından korkuyorum. Deri fabrikalarının yüzde 40-50'si kapanabilir, işten çıkarmalar artabilir" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır