|
|
Alkole verdik
Krizle Türkiye'de sanayi üretimi dibe vururken, 1999'da alkollü içecek üretimi patladı. Viski üretimi yüzde 20 arttı
Sanayi sektöründe, bu yılın ilk 10 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre üretimi en fazla artan ilk 10 ürünün 4'ünü alkollü içkiler oluşturdu. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre, bu dönemde, üretimi en fazla artan ilk 10 sanayi maddesi arasında, alkollü içkilerden viski, vermut, votka ve kamu sektörü üretimi bira yer aldı. Geçen yılın Ocak-Ekim döneminde 114 bin 240 litre viski üretilirken, bu yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 19.8'lik artışla 136 bin 910 litreye çıktı.
Devlet sektörünün bira üretimi de yüzde 14.2 oranında arttı. Geçen yıl Ocak-Ekim döneminde 10 milyon 486 bin litre bira üreten devlet, bu yılın aynı döneminde üretimini 11 milyon 978 bin litreye yükseltti. Üretim artışında ilk 10'a girmeyi başaran alkollü içkilerden vermuttaki üretim artışı da yüzde 12.5 oldu. Daha önce 203 bin 928 litre olan vermut üretimi, söz konusu dönemde 229 bin 488 litreye çıktı. Aynı dönemde votka üretimi de yüzde 10.8'lik artışla 7 milyon 617 bin litreden 8 milyon 443 bin litreye yükseldi.
Üretim artışında ilk üç gün
Aynı dönemde amonyum sülfat gübre, doğalgaz ve viski, üretimi en fazla artan ilk 3 sanayi ürünü olarak belirlendi. Geçen yıl 83 bin ton üretilen amonyum sülfat gübrenin üretimi, bu yıl yaklaşık yüzde 44.6'lık artışla 120 bin tonu buldu. Bu dönemde doğalgaz üretimi de 437 milyon metreküpten 598 milyon metre küpe çıktı. Bu dönemdeki doğalgaz üretimi artışı da yaklaşık yüzde 36.9 olarak hesaplandı. Bu yılın ilk 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, video, üre tipi gübre ve küp şeker (özel sektör) üretimi en fazla düşen ürünler olarak belirlendi.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|