|
|
Zirve savaşı
İMKB 1998 yılının 8 Ekim günü dip yapmıştı. O zaman 28 milyar dolarlık bir borsa olan İMKB şu anda 100 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı.
Uzun bir bekleme dönemine girdi. Ancak son aylardaki hızlı ve olumlu gelişmeler piyasayı yeniden 2.5 dolar seviyesine çekti. Tüm bunlar gerçekleşirken, İMKB'nin en değerli ilke 10 hissesi sıralamasında da radikal değişimler oldu. Örneğin dip seviyedeyken, borsanın en değerli üçüncü şirketi olan THY, onunculuğa düştü. İş Bankası ilk sıradaki yerini korudu. En büyük ataklardan birini YApı Kredi Bankası gercekleştirdi. Banka 7.1 milyar dolarlık piyasa değeri ile İMKB'nin en değerli ikinci şirketi oldu.
Hızlı düşenler
Yine 8 Ekim'de borsanın en yüksek piyasa değerine sahip dokuzuncu şirketi olan Migros, onüçüncü sıraya geriledi. Yine Çukurova Elektrik, borsanın en değerli onikinci şirketi iken otuzdördüncü sıraya geriledi. Bunun yanında borsada büyük kağıtlar yoğunlaşması sürdü. Sıralamada ilk onda yer alan şirketlerin 1998 Ekim'inde toplam piyasa değerlerinin genel toplama oranı yüzde 52 seviyesindeydi. Bu oran, cuma kapanış itibariyle yüzde 58'e çıktı. Borsa endeksinin hızlı çıkışında endekse etki eden piyasa değeri yüksek kağıtların etkisi büyük oldu.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|