kapat

08.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ramazan fırsatçıları fiyatları yükseltti
Talebin yüzde 40 arttığı Ramazan ayı arefesinde bakliyat stokçuları da fiyatları yukarı çekti. Bakliyat ortalama yüzde 37 yükseldi

Yaklaşan Ramazan, fırsatçıları harekete geçirdi. Fırsatçılar, Rami esnafı ve toptancılara her gün yeni bir fiyat listesi göndermeye başladı. Sonunda bakliyattaki 5 aylık artış yüzde 37'ye yükseldi. Çok tüketilen nohut, bulgur, pirinç ve barbunyadaki artışlar ise yüzde 35'ten, 72'ye kadar uzanıyor.

Temmuz ayında Konya, Ş. Urfa ve Gaziantep'teki üreticiden bulguru toplayan stokçular İstanbul'daki toptancılara 130 bin fiyat veriyordu. 3 ay sonra bulgurun kilosu 210 bin liraya yükseldi.

Gönen ve Trakya'daki stokçular ise baldo pirincin fiyatını yükseltmekle meşguldüler. Temmuz'da ve takip eden 3 ay boyunca İstanbul ve diğer büyük kentlere 390 bin lira fiyat veren fırsatçılar, Ramazan öncesi fiyatlarını 525 bine çıkardılar.

Biga'dan gelen Erzincan Fasulye'nin, Şanlıurfa ve Gaziantep'ten gelen kırmızı mercimeğin de benzer bir hikayeleri var.

Ramazan'da bakliyat fiyatlarının yine artması bekleniyor. Bu kez artışların yüzde 10-20 arasında değişeceği söyleniyor.

REİS'TEN ÇAĞRI
Paketli ürünlerde piyasanın dörtte birini elinde tutan Reis Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Ramazan ayı öncesi fiyatları artırmayacağını taahüt ediyor ve diğer üreticilere de "Zam yapmayın" çağrısında bulunuyor.

Mehmet Reis, "5 Kasım'da hipermarket ve diğer marketlere gönderdiğimiz listenin üstüne çıkmayacağız. Perakendeciler, gönderdiğimiz listenin üzerine çıkamayacak. Tüketicinin Ramazan sofrasından fayda sağlamaya çalışanlara, rant hesabı yapanlara karşı yürüteceğimiz bu yöntem, fiyattaki beklentileri de kıracaktır" diyor.

DEPREMZEDE YARDIMI
Mehmet Reis ayrıca Ramazan ayı boyunca deprem bölgesine gıda yardımı yapmak isteyen kişi ve firmalar için yapacağı uygulamayı şöyle özetliyor:

"Deprem bölgesine gıda yardımı yapacak firmalara maliyetin yüzde 10 altında mal satarım. Firmalar, yardımları taşeronlarla topluyor. Önerim, gıda maddelerini kontrol etsinler, taşaronların oyununa gelmesinler."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır