|
|
Baba evini sattı havlu kralı oldu
Baba evini satarak sermaye yaptığı 18 bin lirayla ticaret hayatına atılan Hüseyin Özdilek, bugün yılda 25 milyon dolar havlu ihracatı yapan, 250 milyon dolarlık dev bir şirketin sahibi oldu
Hüseyin Özdilek, babasını kaybettiğinde henüz 12 yaşındaydı. Dedesi Tokat'ın zenginleri arasında olmasına karşın onun tek varisi olan babası bütün malı mülkü yiyip bitirmiş, 42 yaşındayken de siroz hastalığından ölmüştü.
Özdilek, eve ekmek getirmek için sokaklarda çakmak taşı, su sattı, tütün tarlalarında çalıştı. Ortaokul çağlarında Bursa'daki dayısının yanına gitmeyi aklına koyan Özdilek, önceleri dayısının eski havlu dükkanlarında tezgahtarlık yaptı. Bir süre sonra Tokat'taki evlerini 18 bin liraya satıp, kiraladığı 20 metrekarelik dükkana sermaye yaptı. Özdilek artık 17 yaşında bir vergi mükellefi olmuş ve ticarete ilk adımını atmıştı.
Dünya markası oldu
Hem çalışıp hem üniversiteyi bitiren Özdilek, havluyu kendisi imal etmeye başladı, fabrikalar açtı, satış mağazaları kurdu. İlk ihracatını Libya'ya yaptı. Bugün 49 yaşına gelen Özdilek, kendi soyadıyla yarattığı markasıyla Türkiye'nin ve dünyanın havlu kralı oldu. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya ve Kanada'ya yılda 25 milyon dolar ihracat yapan Özdilek, ticaret hacmi 250 milyon doları bulan koca bir şirketin patronu oldu. Bugün sahibi olduğu 2 fabrika, 2 mağaza, 3 alışveriş merkezi ve 2 hipermarkette 3 bin kişinin çalıştığını anlatan Özdilek, 12 milyon dolar vergi ödediğini anlatıyor.
Ekonomik krizden entegre bir tesis sahibi olduğu için etkilenmediğini anlatan Özdilek, 2000 yılında da, İzmir'de temeli atılan 5 yıldızlı otel ile alışveriş merkezinin bitirilmesini, İstanbul ve Ankara'ya da birer alışveriş merkezi kurmayı hedeflediği belirtiyor.
Özdilek'in şimdi en büyük hayali 17 yaşında ticarete atılmak için sattığı baba evini geri almak. Ancak şimdiki sahibi çok para istediği için bu dileği henüz gerçekleşmedi.
HER KURUŞ YATIRIM İÇİN
Evli ve bir çocuk babası Hüseyin Özdilek'in en büyük özelliği cebinde para veya çek taşımaması. "Küçükken hep iş arardım" diyen Özdilek, "Cebimdeki parayı yeni istihdam olanakları sağlamak için yatırıma yöneltmediğim anda vicdan azabı çekiyorum" diyor.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|