kapat

03.12.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Sabah İnternet
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Politika yanlış'
Enerji Yapı Yol-Sen Genel Başkanı Cengiz Faydalı, son günlerde ortaya çıkan enerji probleminden enerji bakanlığının sorumlu olduğunu belirterek, "Eğer yanlış politikalar uygulanmasaydı, kurulu gücümüz talebi karşılamaya yeterdi" dedi.

Faydalı'nın verdiği bilgiye göre Türkiye'nin halen 26.300 megawattlık kurulu gücü ve 17.000-18.000 megawatt güçlük talebi var.

Kurulu güç yetmiyor
Faydalı, mevcut kurulu gücün yetmemesinde bugüne kadarki plansızlıkların etkili olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Eğer bugün Yatağan, Seyitömer, Elbistan, Tunçbilek gibi büyük santrallerimizin planlı bir şekilde bakım ve onarımı yapılsaydı, bunların yedek parça gereksinimleri, işletmelerin talepleri yerine getirilseydi, bunların kapasiteleri olması gereken noktaya gelseydi bu kriz yaşanmazdı.

Bu santrallerde sıfır özelleştirmeye hazırlanarak gerekçe oluşturulması için bakım yapılmadı. Deneyimli mühendisler teknik kadro dışı bırakıldı. Bakım bir santral için çok önemli ve santralin rantabl çalışmasının ön koşuludur. Bu krizi yaşamamızın nedeni bu santrallerin bir çoğu bakımı yeterince yapılmadığı için arıza yapmıştır ya da zamansız bakıma alınmışlardır."

Teaş sorunu
Dünya standartlarında bir enerji santralının kapasite kullanımının yüzde 80-90 civarında olduğuna dikkat çeken Faydalı, "Biz enerji santrallerimizi maalesef yüzde 55 oranında bir kapasite ile kullanıyoruz" dedi. Faydalı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Enerji Bakanlığı koordinasyonu sağlamadığı için yap işlet devret modeliyle bir sürü doğalgaz çevrimli santraller yaptı. Yani satın alma garantisiyle yaptı. Bu santraller bir kilowatını dahi satamazsa bile devlet bu santrale 10 sent üzerinden ödemesini yapacaktır. Son günlerde az da olsa gelen doğalgaz TEAŞ'ın elindeki santrallere verilmedi. Ovaakça, Hamitabat ve Ambarlı santrallerine verilmedi. Burdaki elektrik üretimi sıfıra indirgendi. Özel sektörün elindeki doğalgaz çevrimli santrallere aktarıldı. Bunlar hiç üretim yapmasa dahi devlet bunlara 10 cent üzerinde ödeme yapacaktı. 'Nasıl olsa ödeme yapacağız bunlar üretim yapsın' deyip üç tane büyük santral devre dışı bırakıldı."

Ne yapılmalıydı?
Faydalı bu sorunla karşılaşmamak için yapılması gerekeni ise şöyle açıkladı: "Bu doğalgaz çevrim santralleri Fuel Oil ile de çalışabiliyor. Eğer özel sektörün elinde çalıştırdığı santraller gerekli olumsuz koşullar için fuel oil stoğunu yapmış mı diye denetlenseydi özel santraller fuel oille işletilip TEAŞ'ın elindekilere doğalgaz verilip mevcut üretim sağlanacaktı.."

Liderlerin gündemi enerji
Koalisyonu oluşturan partilerin genel başkanları, enerji alanında karşılaşılan güçlükleri ve planlanan enerji yatırımlarını görüşmek üzere biraraya geldi. Zirveye, Başbakan Bülent Ecevit'in yanı sıra MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, ANAP Genel Başkan Yardımcısı, Enerji Bakanı Cumhur Ersümer katıldı.

"Özel" destek şart
Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, enerji açığının büyük olduğunu belirterek "Özel sektörün de desteğiyle ek yatırım yapmamız şart" dedi

Enerjİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Türkiye'nin enerji ithalatının ihtiyacı karşılamadığını belirterek, "Her kış aynı krizle boğuşmamak için uluslararası tahkimle ilgili uyum yasalarını bir an önce Meclis'ten geçirmemiz gerekiyor" dedi. Bu yasaların TBMM Başkanlığı'na sevk edildiğini ve en kısa zamanda çıkacağını söyleyen Ersümer, "Türkiye, enerji yatırımlarını özel sektörü de seferber ederek acilen yapmak zorunda. Bununla ilgili önemli bir noktaya geldik. Türkiye'nin 75 yılda yaptığı yatırım kadar bizim planladığımız, Danıştay'a gönderdiğimiz, ihalesini yaptığımız, temelini attığımız bir finans köprüsü var. Eğer Danıştay ve DPT önümüzü kesmezse, her kış aynı şeylerle karşılaşmayız" diye konuştu.

EK YATIRIM ŞART
Türkiye'nin elektrik enerjisi talebinin 2000'li yıllarda, yıllık ortalama yüzde 8-10 arasında bir artış göstereceğini vurgulayan Ersümer, "Enerji talebinin 2005 yılında 200 milyar, 2010 yılında 300 milyar, 2020 yılında ise 565 milyar kilowatsaate yükselmesini bekliyoruz" dedi. Planların 2020 yılına yönelik yapıldığını ifade eden Ersümer, olumlu sonuç almak için yaklaşık 87 bin megawatlık bir kapasitenin ilave edilmesi gerektiğini söyledi. Barajlarda büyük düşüş olduğunun da altını çizen Ersümer, bunun kendilerini sıkıntıya soktuğunu söyledi.

Mavi Akım projesinin önemli bir çözüm olacağını da kaydeden Cumhur Ersümer, "Sadece Mavi Akım değil elbet. 2002 yılında devreye girecek olan Türkmen doğal gazı da bu problemlerimizi büyük ölçüde giderecek. Mavi Akım projesinin başlamasıyla Rusya'dan gelen doğal gaz hemen 16 milyar metreküpe çıkmayacak, ilk gaz akışı 2 milyar metreküp olacak.

Rusya, bu projeyle bize toplam 220 milyar metreküp gaz satacak" diye konuştu. Bu proje için tüm dünyanın biraraya geldiğini anlatan Enerji Bakanı Ersümer, Hazar Denizi'nin 2000 metre altından geçen bir boru hattı tasarladıklarını belirtti. Meksika Körfezi'nde 1.600 metrede aynı şeyin yapıldığını hatırlatan Ersümer, "Neden yapamayalım" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır